Kipróbáltuk a legkisebb MacBook Prót

Vágólapra másolva!
Az Apple legkisebb alumínium notebookja a vágyak belépő szintű, méregdrága tárgya: egy gyönyörű, nagyon jó teljesítményt nyújtó noteszgép, amivel ráadásul már egy egész napot ki lehet húzni konnektor nélkül.
Vágólapra másolva!

Az Apple nyár elején egy merész húzással úgy döntött, ezen túl Prónak hívja minden olyan noteszgépét, amelyik alumínium házban lakik. Így lett a 13 hüvelykes MacBookból 13-as MacBook Pró, ami külsőre nem változott semmit - vagyis nem lett sem könnyebb, sem vékonyabb -, de kapott néhány extrát. A gépet már csak azért is meg akartuk nézni, mert az alumínium modell, prózás ide vagy oda, az első igazi MacBook a sorozatban, ami minden lényeges újítást felvonultat.

Megmutatkozik ez a gép árában is. Ugyan a gyártó kicsit vágott az árakon, már csak azért is, hogy a Microsoft kellemetlen csipkelődését alaptalanná tehesse, az új 13-as Pro legolcsóbb változata még mindig 350 ezer forintba kerül - vagyis jócskán a prémium notebookok árkategóriájában indul. Ennyi pénzért, ha csak a legalapvetőbb specifikációkat nézzük, az összehasonlításban a MacBook közel sem nyerő. 300, sőt, 250 ezer forint fölött már sokkal nagyobb merevlemezzel és memóriával ellátott gépeket kapunk. A 160 gigabájtos HDD egy vicc egy ilyen drága gépben, és a 2 gigás memória sem túl sok. Szerencsére ezek bővíthetők, a 2,26 gigahertzes Core 2 processzor pedig már elég korrekt. De drágának így is drága.

Ráadásul hiába tartják jobban az árukat a Macek használtan, mint a PC-k, a gyártó ennyi pénzért csak egy év garanciát ad a gépeire. A 13-as noteszgép esetében pedig nem kevesebb, mint 90 ezer forintot kell fizetni +2 éves bővítését - ami vérlázító, tekintve, hogy a PC-piacon 2-3, sőt, 4 éves garanciát is kapunk bizonyos gyártóktól alapáron, már a feleennyibe kerülő modellekhez is.

Kívánatos luxus

A 13-as alumínium MacBook Pro tehát az átlagpolgárnak luxus, és mint minden luxusterméknek, ennek is nagyon kívánatos extrái vannak. Az Apple, ahogy az lenni szokott, ezek tekintetében veri a mezőnyt. Ami a mostani újdonságok közül a legfontosabb, az a 7 órás üzemidő. Más gépeknél is elérhetjük ezt, ha jó pénzért vásárolunk hozzájuk nagyobb, tartalék akkumulátort, de ha nem szeretnénk ezzel vesződni, akkor ott az új MacBook. Csak le kell tenni az asztalra a szép kis kompakt gépet, és végigdolgozhatjuk vele az egész napot.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Óriási touchpad Még több kép

Átlagos használat mellett a teszt során az energiagazdálkodási beállításokba való jelentős belepiszkálás nélkül számítógépeztünk vele 4,5-5 órát, amiben volt filmnézés, zenehallgatás és minden más is. Ha az ember egyszer ebbe belekóstolt, bizony nem szívesen bajlódik egy 1,5-2 óra alatt lemerülő géppel, és ilyen "egész napos" notebookot akar. (A megoldásnak persze megvan az a hátránya, hogy mivel az átalakított formájú akkumulátor nem cserélhető, ezért mindenképpen konnektortól konnektorig élünk vele, tartalék akku használata nem jöhet szóba...) Egy másik nagyon kellemes extra, hogy már a gyengébbik alu MacBook is világító billentyűzettel van felszerelve, ami még ebben az árkategóriában sem egy általánosan elterjedt megoldás.

A billentyűzet mellett figyelmet érdemel a MacBook touchpadje is, ami egész egyszerűen óriási, ennél nagyobb már nem is férne el a gépen. A tesztelés során már-már az volt az érzésünk, hogy túl nagy, mivel nehezen tudtuk úgy pihentetni a kezünket a gépen, hogy ne nyúljunk bele véletlenül. Az óriási méretet az indokolja, hogy az érintőfelület multitouch-os, és ugyanazokat a gesztusokat ismeri, mint az iPhone. A kis képernyőn két ujjal nagyíthatunk, forgathatunk objektumokat, és ami régóta így van az Apple-nél, két ujjal szépen görgetni tudjuk az ablakok tartalmát, ami mindig sokkal jobban működik, mint a PC-s touchpadek görgetősávjai. Ez már önmagában jó néhány ősz hajszál megjelenésétől megkíméli a felhasználót.

A letisztult design és az egy tömbből faragott alumínium ház pedig már nem újdonság, de még mindig egy olyan megoldás, amivel azóta sem veszik fel a versenyt az átlagos gépek, ahogyan azt is az előnyök közé sorolhatjuk, hogy a legolcsóbb alu Mac notebookot a hordozhatóság, kényelem és praktikum tekintetében legjobb, 13 hüvelykes méretben készítik. A gép csak annyival kisebb a megszokott, 15,4 hüvelykes modelleknél, hogy az még egyáltalán nem zavaról, a mostanában a PC-piacon ritka 13-as méret viszont nagyon kényelmesen, könnyen hordozhatóvá teszi a gépet.

A gyengébbik is bírja a hajtást

A MacBook Próval eltöltött pár nap alatt is szembeötlő volt, hogy a gép mennyire gyorsan, kényelmesen, könnyedén dolgozik, köszönhetően a Mac OS X-nek, amelyből a Windowsok, és főleg a Vista sok idegesítő tulajdonsága hiányzik, ráadásul remek szoftvereket kapunk vele kézhez az iLife csomagban. Kíváncsiak voltunk arra is, hogyan bírja a leggyengébb Pro a terhelést, mert azok a hétköznapi feladatok, amiket végeztünk rajta - netezés, videó, szövegszerkesztés, chat és így tovább - nem erőltették meg nagyon.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Visszatért a FireWire, először van SD olvasó Még több kép

Grafikus kollégánk egy kicsit jobban meghajtotta a gépet, de még neki sem volt oka panaszra. A Macek hagyományosan kiváló, fényes, remek színhűséget visszaadó képernyővel készülnek, ilyen tekintetben neki is a 13-as mérettel volt baja. Meg lehet ugyan szokni, de a komoly grafikai munkához nagyobb gép kell. Ami pedig a teljesítményt illeti: egy egyszerre zajló videokonvertálás, DVD-írás és World of Warcraftezés meg sem kottyant neki.

Mi nagyra értékeltük azt is, ami ugyan szintén nem újdonság, de nem elhanyagolható egy ilyen otthoni/hobbi célra szánt gépben, hogy hihetetlenül halk és gyors DVD meghajtó került bele. A gép egyetlen bosszantó tulajdonsága, hogy töltőre csatlakoztatva az alumínium ház ráz - igaz, nem ott, ahol rendszeresen fogdossa az ember, de ez akkor is furcsa élmény.

Csak az a fránya HDMI rajta lenne!

A Macet filmnézésre használó átlagos felhasználó még azon bosszankodhat egy sort, hogy a gépen nincs HDMI kimenet, vagyis ha tévére csatlakoztatva szeretnénk használni a laptopot, akkor ehhez egy extra kábeldarabot be kell szereznünk. Ez már csak azért is bosszantó, mert ma már a legtöbb multimédiás gépen rajta van ez a fajta port - az Apple-nek viszont megvannak az ehhez hasonló mániái. Ha Steve Jobs szerint nem kell nekünk HDMI csatlakozó, akkor nem raknak rá, és kész... Talán majd valamelyik modellfrissítésnél meggondolják magukat Visszakerült viszont a MacBookra a FireWire csatlakozó, aminek a videokamera-tulajdonosok bizonyára örülnek, és ez az első olyan Apple notebook, amelynek kártyaolvasója is van.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Merev ház, praktikus méret Még több kép

A tesztgépet fájó szívvel adtuk vissza a forgalmazónak. Ha nagyon tüzetesen számba vesszük, mi mindenben nyújt többet, vagy inkább jobbat a MacBook Pro egy ugyanilyen teljesítményű PC-nél, akkor azt kell mondjuk, megéri az árát. Valahogy úgy, mint ahogy egy Mercedes A-osztály is megéri az árát egy Suzuki Swifttel szemben: autó mindkettő, ugyanoda visz el mindkettő, az élmény viszont nagyon más. Ha megtehetnénk, hogy több mint 350 ezer forintot kiadjuk egy ilyen gépre, akkor gondolkodás nélkül ezt vennénk meg. A praktikus méret, az alumínium ház, az egész napos üzemidő, a kiváló képernyő, a gyors operációs rendszer, az erős videokártya és a Mac összes minőségbeli extra szolgáltatás emellett szól annak ellenére, hogy nem ez a legésszerűbb választás.