Az EU-n kívül veszélyes a roaming

Vágólapra másolva!
Leginkább az Európai Unión kívüli országokba utazóknak érdemes tájékozódniuk, hogy úticéljukon mennyiért tudnak telefonálni vagy mobilinternetezni - hívta fel a figyelmet a hírközlési fogyasztói jogok képviselője.
Vágólapra másolva!

Takács Péter közleményéből kiderül, hogy az EU-n belül, külföldi mobilszolgáltatók hálózatára csatlakozva nem érhet senkit meglepetés, ezek a tarifák ugyanis szabályozottak: hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 forintba, a hívásindítás percenként bruttó 151,4 forintba, egy sms elküldése pedig legfeljebb 38,9 forintbaba kerülhet - azaz ennél csak olcsóbb tarifákat kínálhatnak a cégek a külföldi mobilozók számára.

Az EU-n kívül a bizonytalanság várja a mobilozót

Az Unión kívül azonban egységes szabályzás híján más a helyzet, ennek köszönhetően a roamingdíjak is jóval nagyobb szórást mutatnak: szinte mindig többe kerül ezekből az országokból mobiltelefonálnia a hazai előfizetőknek. A nem uniós tagállamokban barangolva az sem mindegy, hogy melyik helyi szolgáltató hálózatát használják a magyar előfizetők, még ezek között az árak között is jelentős differencia tapasztalható. Ezért a fogyasztójogi képviselő azt javasolja, az indulás előtt a Nemzeti Hírközlési Hatóság által működtetett Tantusz információs oldalon tájékozódjanak az árakról a hazai mobilozók. A képviselő szerint a szolgáltatók honlapjain túlságosan nehéz ezeket az információkat megszerezni, ezért felkérte a cégeket arra, tegyék áttekinthetőbbé roamingtarifáikat.

Az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyen, Horvátországban a hívásindítás akár percenként 384 forintba, a hívásfogadás pedig 145 forintba is kerülhet, míg egy sms elküldése akár 120 forintos költséggel is járhat. Európán kívülre utazva az árak még magasabbak lehetnek, Egyiptomból több mint 700 forintot kóstál egy percnyi hívás Magyarországra. Kenyában, vagy Kínában a hívásindítás díja meghaladhatja a percenkénti 1000 forintot is, de szerencsésebb esetben ugyanezek a hívások 500-600 forintot körüli áron is elérhetőek a megfelelő szolgáltató hálózatát választva.

Lehúzzák a külföldön mobilnetezőket

Az adatroaming, azaz a mobilinternet-szolgáltatás igénybevételére még az uniós tagállamokban is nagyon oda kell figyelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a hazai előfizetéses mobilinternet-csomagok a külföldi használatra nem vonatkoznak, így alapesetben az árak még az EU-ban barangolva is a hazaiakhoz képest nagyon magasak lehetnek - ami nagyon kellemetlen meglepetést okozhat a számla kézhezvételekor. Egy viszonylag aktív mobilinternetezéssel töltött külföldi nyaralás alatt az adatforgalom akár többe is kerülhet, mint a repülőjegy, vagy a szálloda. A külföldről történő mobilinternetezés ára általában 150-400 forint 100 kilobájtonként, így normál méretű weboldal letöltése akár 3-5 ezer forintjába is kerülhet az óvatlan felhasználónak.