Kütyükkel bővült a Google Naptár

Vágólapra másolva!
Kísérleti funkciókat kapott a Google Naptára. Az újdonságok iránt nyitott felhasználók világórával, kedvük szerint beállítható háttérképpel és a naptár használatát megkönnyítő apróságokat kapcsolhatnak be a webalkalmazásban.
Vágólapra másolva!

Főleg hasznos apróságokkal mutatkozott be a kiegészítő kütyket tartalmazó Google Calendar Labs. A keresőóriás webes naptárját mától kezdve világórával és háttérképpel is díszíthetik azok, akik az apróságok miatt hajlandóak angol nyelvűre váltani a webalkalmazást.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A távoli találkozók megtalálását segíti a Jump to date kiegészítő. A kütyü bekapcsolása után megjelenő három legördülő listából egyszerűbben választhat évet, hónapot és napot a felhasználó, mint a havi naptárak között lapozgatva. Az időpontra való ugrás különösen azoknak az életét könnyítheti meg, akik hajlamosak megspórolni a távoli jövőbe vesző találkozók lejegyzését. Az egyszerű funkcióval most pár másodperc alatt fel lehet vinni a különböző határidőket, így nehezebb elfelejteni őket.

Kevéssé hasznos - igaz sokkal szebb - a háttérkép beállítását lehetővé tevő funkció. A Gmailhez hasonló témákat nem kapott a Naptár, csak a találkozókat tartalmazó rész mögé illeszthet háttérképet a nagy fehérségbe beleunó felhasználó. Bármilyen kép is kerül a cellák mögé, a webalkalmazás világos dizájnja nem változk, így az este dolgozók nem varázsolhatják szemkímélőbbé a Google Naptárat.

A Google Naptár bejegyzéseit már eddig is lehetett bővíteni hosszas leírással, most a Labs-os kütyük egyike ezt még tovább tökéletesíti. A legkevéssé látványos funkció ugyanis azt teszi lehetővé, hogy az egyes találkozókhoz a Google Dokumentumokon tárolt írást, táblázatot vagy prezentációt fűzzön hozzá az eseményt meghirdető felhasználó. A dokumentumot minden résztvevő elérheti, aki egyébként már hozzáférhetett ahhoz, új közreműködőket így nem lehet meghívni hozzá - ennyire még nem működik együtt a két alkalmazás.

A Labs-zal együtt megjelent bezárható oldalsáv következő eleme a közelgő találkozókra figyelmezteti a felhasználót. A kis widget színével jelzi, hogy a felhasználó melyik naptárában található a következő felvett határidő, sőt azt is kiírja, mennyi idő van még hátra addig. A kütyü csak egy elemet mutat, napi listára a Google Naptárban a kezdetek óta meglevő napi vagy agenda nézet a legjobb.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Talán a Terex dömper elviszi a határidőket

A Google Alkalmazásokra átállt kisvállalkozásoknak vagy a közös naptárat használó csoportoknak lehet igazán hasznos a Free or busy nevű funkció. A ketyerét bekapcsolva egy keresőmező jelenik meg a naptártól jobbra, a korábban tárgyalt kiegészítők alatt. A mező segítségével a megosztott naptárakkal rendelkező ismerősökből állíthatunk össze listát, hogy lássuk, ráérnek-e éppen. A Free or busy sajnos csak a naptárba felvitt találkozók, tennivalók alapján tippeli meg az ismerősök státuszát, a Google Talk-os állapotot nem érzékeli.