Tízéves a Messenger

Vágólapra másolva!
Tíz évvel ezelőtt jelent meg a mostanra az egyik legnépszerűbb, több százmilliós felhasználói táborral rendelkező csevegőprogram, a Live Messenger első verziója.
Vágólapra másolva!

Az 1999 július 22-én megjelent programot ekkor még MSN Messengernek hívták, az előtag a Microsoft internetes szolgáltatásainak akkori márkanevéből adódott. Ekkoriban legfőbb riválisának a mára ugyan még használatban lévő, de jóval kevésbé népszerű ICQ számított, melyben nem e-mail címes vagy felhasználói neves, hanem numerikus felhasználót regisztrálhattak az érdeklődők maguknak (amelyből a minél kisebb szám számított menőnek akkoriban). A Google Talk pedig még sehol sem volt, a Google chatprogramjának első béta verziója ugyanis csak hat évvel később jelent meg, a Skype pedig csak négy évre rá jelent meg.

Az internetezők körében leginkább egyszerűen Messenger néven emlegetett programot megjelenését követően két hónappal már 2,4 millióan használták. Mostanra havonta több mint 330 millió ember cseveg a programmal, amelynek rendszere naponta több mint 4 milliárd darab üzenetet kézbesít felhasználóinak, s letöltőoldalunk, a Szoftverbázis toplistájának is szinte folyamatosan legnépszerűbb szereplője.

A néven emlegetett szoftver számos újítást megélt, legújabb verziója már internetes hang-, és videohívásra is képes, s jó ideje lehetséges bele különböző extra háttereket, szmájlikat letölteni, amellyel az üzenetek egyedivé tehetők. A szívecskés, felhőcskés, vagy éppen gótikus hátterek folyamatos cserélgetése leginkább a tinédzser és a hölgyfelhasználók körében népszerű, szerencsére a hasonló extrákat ki is lehet kapcsolni a program menüjéből abban az esetben, ha valaki megelégszik az egyszerű kinézettel.


A Microsoft tízéves évfordulóra készült vicces videója



A Windows Live Messenger, majd Live Messenger névre keresztelt programot használja a Microsoft konzoljához létrehozott Xbox Live online játékszolgáltatás is, a mikrofonos fejhallgató mellett kicsi, az irányítóhoz csatlakoztató billentyűzeten szöveget is pötyöghetnek be egymásnak a játékosok. A csevegőprogramból mobiltelefonos változat is készült, bár a Fring nevű univerzális, többféle hálózatra is alkalmas üzenőprogramot többen használják készülékeiken. Miután egyre több konkurens üzenetküldő hálózat létezik, az asztali PC-ken is egyre többen használnak univerzális, több technológiát támogató programokat, mint amilyen a Digsby vagy a Pidgin.