Tíz ujjal tapogathatjuk majd a monitort

Vágólapra másolva!
Bár manapság a multitouch képernyőket is legfeljebb két ujjal lehet tapogatni, a Synaptics cég mérnökei már dolgoznak a tízujjas változaton, amely komplexebb műveletek végrehajtására is használható lesz.
Vágólapra másolva!

A Synaptics neve a laptopok tapipadjáról lehet ismerős, számos gépbe ez a társaság szállítja az egeret helyettesítő modult. A cég legújabb fejlesztése, a ClearPad 3000-es szenzor - amely átlátszó kivitele révén képernyőbe építhető, vagy a hagyom1ányos touchpadet is helyettesíthet majd a számítógépekben.

Legfontosabb extrája, hogy a hardver egyszerre akár tíz ujj érintését is képes detektálni és megkülönböztetni, míg manapság a hasonló eszközök - így például az iPhone LCD-je is- legfeljebb két ujjas vezérlést támogatnak. A tíz ujj támogatásával már az egyszerű zoomolásnál vagy a kép elforgatásánál jóval összetettebb mozdulatok kezelésére is képes lesz, akár virtuális zongorázást is lehetővé tesz. Az érzékelő csupán 0,33 mm vastag, milliméteres pontossággal működik, és legfeljebb 8 colos méretben tudják legyártani. Az új szenzorral szerelt első számítógépek a Synaptics várakozásai szerint még az idén a boltokba kerülhetnek.