Távolból olvasható a vonalkód utódja

Vágólapra másolva!
A vonalkódok egyik lehetséges utódját mutatták be amerikai kutatók: a Bokode kódok sokkal több információt tudnak hordozni, és átmérőjük is csupán 3 milliméter, ráadásul akár húsz méterről kiolvashatók.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint a Bokode technológiával tízezerszer annyi információt lehet tárolni egy-egy terméken, mint egy hagyományos, függőleges vonalakat használó vonalkóddal, ráadásul kamerás mobillal is ki lehet olvasni tartalmát. Az MIT ( Massachusetts Institute of Technology)médialaborjának fejlesztését egy New Orleans-i Siggraph konferencián fogják bemutatni. A Bokode a hagyományos vonalkódoknál jóval kisebb, néhány milliméteres helyet igényel, és lényegében a fényforráson kívül egy apró fedél, illetve egy lencse található, az információ pedig ezeken keresztül fény formájában továbbítódik a külvilágba. A megoldás ráadásul lehetővé teszi, hogy ugyanazt a Bokode-ot különböző irányból kiolvasva eltérő információkhoz jusson hozzá az érdeklődő.

A célzott fényt sugárzó dióda alkalmazásának köszönhetően a kódot meglepően messziről, akár húsz méteres távolságból is ki tudták olvasni a fejlesztők. Ennek köszönhetően a megoldást például gyárakban, üzemekben lehet majd alkalmazni az egyes eszközök nyilvántartására, amelyre a hagyományos vonalkód nem használható optimálisan, mivel azt legfeljebb fél-egy méterről lehet kiolvasni. Ezen kívül a Bokode-ot akár áruházakban is alkalmazni lehet majd, ahol például egy-egy élelmiszer összetételéről, akciókról tájékozódhatnának a kamerás mobillal rendelkező vásárlók egyszerűen leolvasva a világító kódot. A fejlesztők szerint a megoldást akár a Google Street View megoldásával is kombinálni lehet, segítségével a keresőcég kamerás autói az utcán elhaladva rögtön beazonosíthatnák azokat az üzleteket, amelyek rendelkeznek a ledes azonosítóval.

Forrás: [origo]
Itt videón is megnézheti a Bokode működését

Magas ára miatt egyelőre nem valószínű, hogy elterjed a megoldás, mivel a Bokode-ok prototípusainak darabját öt dollárba, vagyis közel ezer forintba kerül előállítani - hiszen az optikai lencse mellett egy erős fényű ledet is tartalmaz. Ugyanakkor a technológia kiötlőinek közlése szerint a későbbiekben akár a hologramokéhoz hasonló, fényvisszaverő felületű, teljesen passzív működésű változatok is elkészülhetnek a megoldásból további fejlesztések eredményeként, melyek előállítása már nagyjából tíz forintra csökkenhet le. Korábban a a rádiófrekvenciás azonosítóchipeket, az RFID-kat is hasonló célra szánták, ám a miniatűr elektronikai alkatrészekkel operáló intelligens cédulák végül ugyancsak magas áruk miatt nem váltották le az olcsó vonalkódokat. Ugyanakkor könyvtárakban, útlevelekben, állatok, raktári készletek azonosítására, de még sporteredmények nyilvántartására is viszonylag széles körben alkalmazzák az RFID-t.