Pornó alatt nyög a japán mobilnet

Vágólapra másolva!
Pornóletöltések lassítják Japán 74 milliárd dollárból kiépített mobilnet hálózatát - adta hírül a Bloomberg. 
Vágólapra másolva!

Még a legendásan fejlett japán mobilszolgáltatók hálózatát is meg tudják fektetni a nagy mennyiségű felnőtt tartalmat letöltő felhasználók. A legnagyobb forgalmat bonyolító pornófüggőket már kénytelenek volt lekorlátozni a DoCoMo és a KDDI Corp. szolgáltató. Korlátozásokban gondolkodik Japán harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója, az Apple iPhone-t a szigetországban terjesztő Softbank is.

"Mobiltelefonon sokkal kényelmesebb netezni, mint a számítógépen. Az irodán kívül ritkán használok PC-t" - nyilatkozta a Bloombergnek a vezetékneve eltitkolását kérő 32 éves Takeshi, aki havi 66 dollárt, azaz körülbelül 13 ezer forintot fizet a korlátlan mobilnet csomagért. Az előfizetés lehetővé teszi, hogy felnőtt filmeket is töltsön a telefonjára.

Várható volt a probléma

"Ha van korlátlan adatcsomag, előbb-utóbb probléma lesz a kapacitással" - nyilatkozta Windsor Holden, a Juniper Research vezető elemzője. Holden szerint várható volt, hogy hasonló problémák merülnek fel. "Nem lep meg, hogy Japánban történik meg először, annyira régen elérhető a 3G hálózat."

Japánban 2001-ben, két évvel az Egyesült Államok előtt, mutatták be a harmadik generációs mobilhálózatot. Mára 91 millió mobiltulajdonos internetezik a mobiltelefonja segítségével. A weblapok olvasása mellett felhasználók filmeket, zenéket és játékokat tölthetnek le a készülékekre.

Szépen nő a felnőtt filmek piaca

A letölthető filmek pedig részben pornográf anyagokat jelentenek. "Nem látjuk a felhasználók adatait, de feltehetőleg a forgalom legnagyobb részét a filmek teszik ki, amelyek között találhatóak felnőtt mozik is." - nyilatkozta a Bloombergnek Keiichi Sakurai a KDDI sajtószóvivője.

A japán pornóipar szépen keres a netezőkből. Bár hivatalosan a zeneletöltés a mobilnet nagy nyertese, a felnőtt tartalmat kínáló szolgáltatások, társkeresők és jós oldalak több pénzt termelnek - írja a Bloomberg. A felnőtt oldalak akár napi ezer felhasználóval is bővülhetnek, akik csupán a feliratkozásért több mint húszezer forintot fizetnek. Az összegek pedig csak nőnek a gyorsabb netkapcsolattal és erősebb telefonok elérhetővé válásával.