Önmegsemmisülő e-mail ingyen

Vágólapra másolva!
Egy amerikai egyetem kutatói önmagukat megsemmisítő elektronikus üzeneteket alkottak meg - a megoldást bármilyen szövegre, e-mailre, dokumentumra vagy akár chates üzenetre is lehet használni.
Vágólapra másolva!

A University of Washington kutatóinak Vanish nevű fejlesztése lehetővé teszi olyan internetes üzenetek küldését, amelyek egy előzetesen megadott időpontban megsemmisítik magukat. A megoldás a Firefox böngésző bővitményeként, és különálló kliensprogramként is elérhető, bár délelőtti tesztjeink során kissé kiszámíthatatlanul viselkedett a szolgáltatás - a sajtóvisszhang hatására ugyanis rengeteg látogató keresi fel az oldalt.

Mint az a fenti demonstrációs videón is látszik, a megoldás egyszerűen használható, a kijelölt szöveget egy kattintással át lehet kódolni ember által értelmezhetetlen formára, melyhez a Vanish minden alkalommal egy egyedi, a felhasználók által nem is látható titkosító kulcsot használ, melyet a Vuze nevű bittorrent technológiát használó videoletöltőprogram peer-to-peer hálózati technológiával generál le. Az egyenrangú hálózatra csatlakozó PC-k köre folyamatosan változik, így a kulcs legenerálásában közreműködő számítógépek is idővel eltűnnek róla, így a szöveg rejtjelezéséhez használt adatsor is egyre hiányosabb lesz, egy bizonyos mértékű hiányt követően pedig már lehetetlenné válik az eredeti üzenet visszafejtése még a küldő számára is. Alapesetben 8 óra elteltével semmisülnek meg a kódolt üzenetek.

A Vanishsel titkosított üzeneteket egyébként bárkinek el lehet küldeni, a rejtjelezett üzenet ugyanis tartalmazza azt a webcímet, amelynek felületén a kibontás elvégezhető. Bár a megoldás növeli az üzenetküldés biztonságát, természetesen vannak módszerek, amelyekkel az önmegsemmisítésre szánt adatokat lementsék, például képernyőmentő programmal, vagy egyszerűen a monitor lefotózásával. A fejlesztők azt is elmondták, hogy bár a Vanish jelenleg is tesztelhető prototípusa csak szövegalapú információkat kezel, a technikát bármilyen más típusú adatra, így például képfájlokra is alkalmazni lehet.