Letöltés: heti ingyenjáték és demók

Vágólapra másolva!
Két ingyenjátékot is találtunk azoknak, akik a kánikulát nem a tóparton vagy a hegyekben próbálják átvészelni, hanem a számítógép és a csúcsra járatott légkondicionáló mögött megbújva töltik a hétvégét. A Larva Mortus felülnézeti akciójátékban a zombik és egyéb túlvilági teremtmények ellen indulhat hadba a játékos, a Battlefield Heroes pedig laza világháborús lövöldözést ígér rajzfilmes grafikával. A szigorúbb katonai akciókra vágyóknak az ArmA II demóját ajánljuk, amit komolyabb hadi szimulátorokkal osztozik a hihetetlenül valóságos játékmotoron. A szelidebb lelkű játékosoknak a gyönyörű grafikájú, mesés történetű Trine kalandjátékot és a legújabb Ice Age játékot ajánljuk. Válogatásunk az épp akciós videojátékok szemléjével ér véget, hogy a spórolós gamerek se maradjanak szoftver nélkül. 
Vágólapra másolva!

Larva Mortus

Egyszerű kinézete ellenére a Larva Mortus az arcátlanul nehéz, a játékost a gép elé szögező szoftverek családjába tartozik. A felülnézeti lövöldözős programban a XIX. század egyik vámpírvadászának bőrébe bújhat a gamer. Feladatául pedig a világ kísértetjárta, zombik lakta házainak megtisztítását és egy ősi ereklye darabjainak megtalálását kapta. Minden szoba újfajta szörnyeket rejt, a jobb helyeken pedig változatos fegyvereket is hagytak a ház előző gazdái. Amikor végül minden fegyver kifogy, már csak a végső megoldásnak számító kétkezes kardban bízhat a játékos, illetve abban, hogy az utolsó szobákban nem rejlik az eddigieknél is erősebb ellenfél.


Ha ügyes a játékos, esélyük sincs a zombiknak

A kezdetben öt perc alatt megoldhatónak tűnő küldetések könnyen eldurvulhatnak, a játékosnak gyakran másodjára is neki kell rugaszkodnia a sötét, ködös pályáknak. Az egyes feladatok elbukása után egyszerűen újra lehet kezdeni a harcot, csak a lőszerkészleten látszik meg a sikertelen küldetés. A Mac-re és Windowsra tíz dollárért megvehető szórakoztató horrorjátékot most bárki megkaphatja ingyen, ha július hatodikáig bejelöli a Twitteren a szoftvert előállító cseh Rake in Grass stúdiót.

Battlefield Heroes

Múlt heti válogatásunkban említettük, hogy ingyen letölthető lövöldözős játékot adott ki az Electronic Arts, mostanra azonban tesztelni is volt időnk a képregényes hatású karakterekkel benépesített Battlefield Heroes-t. A felöltöztethető, testreszabható harcosokkal rendelkező csatajáték valahol félúton van a Sims sorozat és a Worms között. A királyi és nemzeti nevek mögött megbúvó szövetségesek és a tengelyhatalmak katonái egyelőre még csak maréknyi pályán ütközhetnek meg. A térképek egy része csak városi lövöldözést és dzsipes száguldozást tesz lehetővé, a két nagyobb, várost és tengerpartot egyaránt tartalmazó terepen viszont tankot és repülőt is keríthet magának a játékos. A Battlefield Heroest halálos bűn lenne komolyan venni, szerencsére az Elvisnek, Michael Jacksonnak vagy épp töltényövekkel felszerelt rockernek öltözött királyi erők és a gázmaszkot viselő vagy épp alsónadrágra vetkőzött nemzeti seregek kellően nehézzé teszik ennek a hibának az elkövetését. A karakterek extra felszereléseit csak a valódi pénzért beszerezhető Battle Fund-ból lehet megvenni, a jobb puskák viszont megszerezhetőek teljesen ingyen is.


A divatcikkek fizetősek, a játék viszont ingyen van

A Battlefield Heroes egyetlen komoly hátránya, hogy az online játékoknál megszokott szerverválasztásra szolgáló keresőt teljesen kihagyták a kliensprogramból, keresgélés helyett a program próbálja megtalálni a legjobb meccset a gamereknek. Elvben jó ötlet is lenne, hogy csak a feltűnő sárga Play now gombot kelljen megnyomni a csatába lépéshez, gyakorlatban azonban a párkereső zsúfoltabb időszakokban hosszú tízpercekig is képes várakoztatni a lövöldözni vágyókat.

Demó: vásárlás előtt kipróbálandó

TRINE

Gyönyörű, 3D-s környezetben zajló platformjátékot adott ki a Frozenbyte nevű független fejlesztőcsapat. A Trine-ban három kalandozóval: Zoyával, a csinos tolvajnővel, Pontius-szal, a végre hőssé válni akaró lovaggal és Amadeus-szal, a legjobb indulattal is csak kétbalkezesnek nevezhető varázslóval kell helyreállítani a rendet az élőhalottak által ellepett királyságban. A helyzetet nehezíti, hogy az öreg király halála óta folyamatosan romlanak a dolgok, már a mágusakadémiát is elhagyták mesterei, és a játék elején összetalálkozó három hős is rendkívül tanácstalanul indul neki küldetésének.


Ritkán látni ennyire mesterkéletlenül szép játékot

A játék ügyességi részekre és néhány logikai fejtörőre épül. Hol ládákat kell egymásra rakni a levitációt mesteri módon űző varázslóval - aki azonban a harcban teljesen használhatatlan - hol a tolvaj kötelének ügyes használatával kell feljutni elérhetetlennek tűnő magasságokba. A pálya bármelyik pontján lehet váltani a három karakter között, sőt a kínosabb szituációk megoldása közben még abba is belehallgathatunk, hogyan vitatkoznak egymással. A mesés hátteret nem csak a szépen megrajzolt pályák és a fenyegető ősi gonosz biztosítja, a kalandozás közepette gyakorta szóhoz jut az átvezető részek történetének mesélője is. A játék PC-re és PS3-ra jelent meg, hazánkban azonban csak a PC-sek vásárolhatják meg legálisan, mert a Playstation Network webboltja csak trükkökkel érhető el Magyarországról.

ArmA II

A reális háborús élményeket kedvelőknek szánják az ArmA II taktikai lövöldözős játékot. A történet szerint a játék kedvéért kitalált újabb posztszovjet államban, Csernarussziában zajló konfliktust az amerikai tengerészgyalogság segítő csapatai próbálják elcsitítani. A különböző feladatok megoldásához a katonák több, mint 225 négyzetkilométernyi - jórészt Csehország térképén alapuló - területet járhatnak be, többször megütközhetve az ország kormányának megdöntésén dolgozó kommunista erőkkel és szervezetlen gerillákkal.

Már a demó is bebizonyítja, hogy az ArmA II nem a kockajátékosoknak való. Tesztelőnknek többször sikerül belesülnie a helikopterek kezelésébe, és a harctéren sem nyújtott túl fényes teljesítményt. A zöld különböző árnyalataiban pompázó tájban eltűnnek az ellenségek, csak a torkolattűz, illetve csapattársaink rádiózása árulja el, merre lehetnek. Az ArmA II-ben nem csak a felszerelések pontos másai a katonák által használt sisakoknak, hátizsákoknak, fegyvereknek, a konfliktusok is hasonlítanak a valódi bevetésekhez: kevés hiba is elég ahhoz, hogy az elsősegélyt nyújtó bajtársakra való várakozással teljen a küldetés nagyobbik része.


Könnyű elvérezni az ArmA II-ben

A játékban nem csak a csernarusz katonákat és a világ minden tájáról a szerverekre csatlakozó gamereket lehet legyilkolni, hanem a magyar nyelvet is. A magyarítást végző csapatnak nem csak elgépeléseket sikerült a magyar feliratokban hagynia, maradtak teljesen értelmetlen mondatok is. Tesztelőnk nem tudta mire vélni például a "Csoport menjen nagyon messze távolságot előttem" feliratot, de gondot okozott a kiképzés közben elhangzó "szórjunk el pár lőszert a téren" félmondat is - nehéz nevetve lőni.

ICE AGE - DAWN OF THE DINOSAURS

Csak rövid demót adtak ki a legújabb Ice Age játékhoz, a gyakorlottabb gyerekeknek valószínűleg fél fogára sem lesz elég a próbaverzió. Azt viszont meg lehet tudni a letölthető előzetesből, hogy a játék nagy részét kitevő ügyességi részek mellett néha harcolni is kell. Siddel menekülhetünk a havas lejtőkön egy hógolyón gurulva, lehet menekülni a kisállat felfalását tervező hatalmas dinoszaurusz elől, sőt Tarzan kalandjaihoz mérhető dzsungeltúrát is tehetünk liánokon függeszkedve és íves nyakú dinoszauruszokat meglovagolva.


Az ügyes emlősök túlélnek

Besorolása szerint a játék tíz évesnél idősebb gyermekeknek bátran odaadható, a film megnézése után ez a korosztály valószínűleg meg is győzi szüleit a játék beszerzésének fontosságáról. A feladatok nem túl bonyolultak, cserébe egy-egy pontos időzítést igénylő ugrásnak vagy furgangosabb fejtörőnek többször neki kell futni. A közel tízezer forintért megvehető játékban a rajzfilm összes szereplője felett átvehetik az irányítást a kis gamerek.

Játékországban történt

Az idei év eddigi legnagyobb szenzációja a cloud computing játékiparbeli megjelenése volt. Az ilyen elven megtervezett rendszerek esetében a játék egy központi szerveren fut, a felhasználó gépére vagy tévékészülékére csak a játék képe jut el. A trükk megvalósításához a szolgáltató oldalán nagyon erős szerverháttérre, a játékos oldalán pedig gyors internetkapcsolatra van szükség, cserébe a legerősebb hardvert megkövetelő játékok is futtathatóvá válnak a leggyengébb konfigurációkon, vagy akár számítógép nélkül is.

Két cég egymástól függetlenül, szinte teljesen egyszerre állt elő az ötlettel. Az OnLive első publikus prezentációja márciusban volt, a héten a korábban játéktervezőként dolgozó David Perry (Earthworm Jim, MDK, Messiah, Enter the Matrix) mutatta be a Gaikai nevű rendszerét működés közben. Az ismertetőből kiderült, hogy a játékokat egy teljesen hétköznapi böngészőből lehet futtatni, a kép tömörítésének minősége az éppen futó alkalmazáshoz igazodik. A bemutatót a rendszer tervezője a Spore, a World of Warcraft, az EVE Online és a Mario Kart 64 segítségével tartotta, a képernyőn megjelenő adatok szerint nagyjából másfél, két megabites sávszélesség elég lehet az élvezhető minőségű kép fogadásához. A fejlesztő elárulta, cégével nem szándékoznak a játékkiadók konkurenciájaként fellépni, ők csak a technológiát hozzák létre, amit át is adnak a kiadóknak, így a játékok nem a Gaikai központi szerverein, hanem a kiadók saját kiszolgálóin futnak majd a jövőben.


Gyengébb gépeken is futhatnak majd a csúcsjátékok

Az Electronic Arts a sportjátékok új generációját szeretné bemutatni idén, az új sorszám is ezt hivatott jelezni. A hazai toplisták éllovasának számító Fifa sem lóghat ki a sorból, az újítások bevezetéséhez az elmúlt években lejátszott több mint 275 millió online játék tapasztalatait vették alapul. Többek közt újszerű labdakezelés, fejlesztett fizikai interakció, életszerű cselezés, és minden eddiginél hatékonyabb kapus szerepel az újdonságok listájában, ezek közül néhányat jól illusztrál a játékrészletekből komponált videó. A kiadó azt is elárulta, hogy a Battlefield 1943 konzolos (PlayStation 3, Xbox 360), letölthető formában érkező változatai már jövő héten megjelennek, a PC-s verzióra azonban szeptemberig várni kell.

Twitteren hintette el a Burnout játékokkal hírnevet szerző Criterion, hogy a Need for Speed sorozatot alaposan megváltoztató játékkal készülnek előrukkolni. Az program neve egyelőre ismeretlen, azt azonban lehet tudni, hogy a legelső, klasszikus Need for Speed játék stílusára fog hasonlítani.


Élethűbb focit lehet majd az új Fifában játszani

A játékok megjelenése után, letölthető formában érkező kiegészítők mára már nem csupán divatos hóbortnak számítanak, a kiadók az egyes játékokból kisajtolt pénzt, a fejlesztők az aránylag könnyebben, gyorsabban leküzdhető feladatot látják bennük. Sok esetben a játékosok sem járnak rosszul, néha szinte egy egész játéknyi tartalom szerezhető be egy teljes játék árának töredékéért. A héten szinte nem volt olyan nap, amikor ne jelentettek volna be egy újabb DLC (downloadable content), azaz letölthető csomag érkezését. A nemrégiben megjelent Red Faction: Guerilla-hoz rögtön három kiegészítést jövendölt meg a kiadó, de extra tartalom érkezik a Socom: Confrontation-höz, a Skate 2-höz, és a hazánkban készült Battlestations: Pacific című játékhoz is. A Grand Theft Auto IV eddig megjelent két kiegészítőjéhez a pletykák szerint két újabb érkezik jövőre, és az már biztos, hogy a közösség nyomásának engedve kiegészítő csomagokat ad ki a Valve a Left 4 Dead sorozat első részéhez.


Tanú nem maradhat - a fejlesztők szerint jó ötlet

A legújabb - Splinter Cell: Conviction címet viselő - Sam Fisher kaland végigjátszásához nagyjából 12 órára lesz szükség a fejlesztők szerint. A különböző képességű játékosok igényeinek kiszolgálásához a Rainbow Six Vegas játékokban megismert 'normál' és 'realisztikus' nehézségi módokat már biztosan be fogják vezetni, az utóbbit választva persze sokkal könnyebb lesz rút halált halni a játék során. Az előző részekhez képest az egyik legfontosabb változást a lebukás újszerű megoldása jelenti. A korábban megjelent, hasonló jellegű játékokban az ellenfelek nem vehették észre a főhőst, ha mégis észlelték, az egyet jelentett a küldetés végével, és újrakezdésével. A Conviction-ben a lebukást követően filmekbe illő akciójelenet következhet, a játékos feladata ekkor az őt észlelt ellenfelek kiiktatása lesz. Ha ez sikerül, akkor folytatódhat a lopakodás. A feladatok telesítése nem lesz egyszerű, pedig a taktika az esetek többségében három szóval leírható: felkészülés, végrehajtás, eltűnés.

Sprórolós gamer: heti akciók és játékmegjelenések

A héten két remek játék érkezésének örülhetnek a gamerek, többek között a hazánkban nagy sikert aratott Call of Juarez Bound in Blood alcímmel ellátott folytatása is a napokban került a boltok polcaira. Általában négy-ötévente jelenik meg western FPS, idén azonban el lesznek kényeztetve a stílus rajongói. A kifejezetten jól sikerült - mutatós, de erőgépet nem igénylő - Bound in Blood mellé az év végén a Red Dead Redemption-t is kézhez kaphatják. Igaz, az utóbbi játékot csak konzolon vehetik meg, PC-s kiadása nem lesz. Az amerikai foci és a fantasy stratégiák egyvelegét kínáló, frissen megjelent Blood Bowl különleges játékélményt kínál, az orkok és törpök főszereplésével zajló küzdelmek magyar feliratos változata 7990 forintért vásárolható meg.


Ördögszekér, hatlövetű, vonatrablás: kár, hogy várni kell rá

Régi játék nem vén játék, gondolhatták a Gamer's Gate-nél, és felére árazták le az X-Com: UFO játékokat. A csomag több klasszikus körökre osztott taktikai játékot, egy lövöldözős programot és egy repülőszimulátort tartalmaz. A játékos mindegyikben ugyanazért a célért küzd: meg kell mentenie a Földet a bolygó megszállására készülő kis szürkéktől, rákemberektől és biorobotoktól. Bár az UFO játékok fő értéke a nosztalgia, a bázisfejlesztéssel, kutatással és harcokkal teli játékmenet a mai napig szórakoztató. Az összes X-Com játékot tartalmazó csomag ára 2000 forint.

Nem csak a felnőtteknek kínál játékot a digitális bolt, két gyerekeknek szánt címet is olcsóbban adnak pár napig. A 6800 forintba kerülő Zoo Keeper csomag három játékában állatkertet, háziállat-kórházat, valamint vadállatoknak szánt rendelőt kell a játékosnak üzemeltetnie. Még jobb vásár lehet a szintén kisállatokkal kapcsolatos, de gondozás helyett inkább szellemes rejtvényeket tartalmazó Flock. A programban a kis gamereknek az ufók oldalán állva különféle jószágokat kell a galaktikus anyahajóba terelni. Az út megtisztítására az ufó spéci sugarát, valamint a mindent legázoló hordát használhatják.


Szeretnivaló puzzle-játék a Flock

Néha úgy tűnik, minden második játék a világháborúról szól. A hétvégére a hazánkból is használható brit Direct2Drive webboltban a Call Of Duty: World at War háborús lövöldözős játékot árazták le 6700 forintra. A programot megvásárlók az első kampányban a csendes-óceáni hadszíntér nagy csatáiban vehetnek részt, később pedig elfoglalhatják az oroszokkal a Reichstagot is. A világ fél kézzel való megmentése után még marad játszanivaló a World at Warban, hiszen a program támogatja a kooperatív játékmódot is, online akár egy teljes rajnyi gamer vághat neki a kalandoknak.


Párás meleg, karddal támadó katonák: nem jó hely a csendes-óceáni hadszíntér

Ehéten a Steam is kitett magáért, kedvezményes játékként a nem is olyan rég megjelent Fallout 3-at választották, amit ötven százalékos kedvezménnyel, valamivel több, mint 6200 forintért. A Fallout sorozat történeteiben a játékosnak mindig egy atomháború után elpusztított világban kell boldogulnia, ebben az esetben a szétbombázott Washington romjai között kell eligazodnia az atombunker viszonylagos biztonságában felnőtt hősnek. Az egymást követő akciók során a játékosnak el kell döntenie, hogy inkább jó vagy inkább a maga hasznát kereső rossz karakter lesz, döntései pedig a program teljes történetét befolyásolják. A Steam-ről letölthető változat angol nyelvű, és nem tartalmazza a hazai boltokban elérhető verzió magyar feliratait.

A posztapokaliptikus túlélős játék mellett kedvezménnyel lehet beszerezni az ötödik évét ünneplő Meridian 4 stúdió játékait, továbbá akciósan lehet megvásárolni a 2K stúdió programjaiból összeállított csomagot is. Utóbbi ajánlatban a történetmesélős FPS-ek rajongói a Bioshocknak örülhetnek, a stratégiai játékok kedvelői pedig a Civilization harmadik és negyedik részét fedezhetik fel.