IPhone 3.0 az origósok kezében

Vágólapra másolva!
Az iPhone 3G S hazai megjelenése még egy kicsit odébb van, de a 3.0-s iPhone szoftver, amely sokat okosított a készüléken, már jó ideje megjelent. Mivel az [origo]-nál is jó néhány kollégánk nyúzza nap mint nap az Apple-mobilt, úgy gondoltuk, több szem többet lát, és megkérdeztük őket: mit találnak jónak az új szoftverben?
Vágólapra másolva!

A Techbázis stábján kívül hat kollégát sikerült meginterjúvolnunk a 3.0-val kapcsolatban, akiktől megkérdeztük, mit szeretnek az új szoftverrel kapcsolatban, mi az, ami hiányzik nekik, és hogy váltanának-e 3G S készülékre. Az iPhone már eddig is olyan volt, mint egy svájci bicska: annak ellenére, hogy sok hagyományos funkció hiányzott belőle, sok minden másra lehetett használni, illetve bizonyos, dolgokra (például mobilnet, mobilos szoftverek) ennek révén kaptak rá nagyon a felhasználók.

A 3.0-s szoftver újításai közül azonban, a válaszokat leszűrve, a legszembetűnőbb sikernek mégis csak azok örvendtek, amelyek az eddigi hiányosságokat orvosolták. Mivel az iPhone-on szinte mindenki netezik, kollégáink is leginkább annak örültek, hogy a készüléket - ha már egyszer "kötelező" hozzá a mobilnet - külső modemként is lehet használni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kovács László, SEO szakértő: Elsősorban az tetszik, hogy tudom modemként használni, ezt a funkciót nagyon vártam. Külön dicséretet érdemel, hogy PC-vel összekötve is egyszerűen működik. Végre itt a copy/paste, szerintem jól oldották meg a kezelését, használatát. MMS tök jó, bár elég alap lett volna már korábban belerakni... Hasznos a képek kezelését segítő funkciók megjelenése is (copy, share, delete).

Vennél 3G S-t?
Nem, elég a 3G modell.

A szaknyelven tetheringnek nevezett funkcióval kapcsolatban a legtöbben frappánsan csak annyit jegyeztek meg: végre! Ahogy a fentiekből is kitűnik, nem elhanyagolható az sem, hogy az iPhone-on végre van copy-paste, ami nélkül a készülék félkarú óriásnak tűnt: hiába használtuk volna univerzális jegyzetelő-netező eszközként, a szövegrészletek mozgatása - például netes alkalmazásokba, telefonkönyvbe - való bedobásának lehetősége nélkül ennek nem sok értelme volt. És igen, végre egyszerűbben dolgozhatunk a képekkel is.

Kollégáink szintén nagyra értékelték a kényelmes, vízszintes fekvésű billentyűzetet, ami aztán már tényleg teljesen elfeledteti a valódi nyomógombok hiányát, mivel kényelmesen, két kézzel használható. Ugyan kevesen figyeltek fel rá, de a szélesebb billentyűzeten a magyar ékezetes betűk is jobb helyen vannak. Ékezeteket nem egy külön gomb lenyomásával csalhatunk elő az iPhone-on, hanem az adott magánhangzó nyomva tartásával, amire egy felugró menüben jönnek elő a szóba jöhető ékezetesek. Ezek eddig sokszor a sor szélén voltak, mert közöttük szerepeltek a magyar nyelvben nem használt vonások, pontok is, viszont most a magyar billentyűzeten már mindig ahhoz az ujjunkhoz esnek közel, amelyikkel valószínűleg lenyomtuk az adott betűt - vagyis nem kell sokat csúsztatnunk vele a képernyőn.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Kovács Gergely, iWiW termékmenedzser: Nagyon tetszik benne a vízszintes levelezés lehetősége, az mms (bár nem volt létfontosságú, de azért jó hogy van), a levelekhez több kép csatolhatósága. Van tethering, végre! Jó a beépített kereső (spotlight), és az is tetszik, hogy egy egész jó hangfelvevőt mellékeltek hozzá, idáig folyamatosan vadászta a funkciót az ember az appok között.

Nincs Mobile Me-m, de ez a helymeghatározás lopás/elvesztés esetére tényleg baba, meg nagyon bejön az, hogy több naptárat is kezel a telefon. A turn-by-turn navigáció nagyon kellett, és bár még nem próbáltam, ha használható lesz mondjuk iGo-ékkal, tuti befizetek rá. Tetszik a location share is, a vCard küldés pedig szintén nagyon hiányzott - és sorolhatnám még, bejön majdnem minden apróság, de szükség is volt rá, hogy teljes értékű legyen a cucc.

Vennél 3G S-t?
Az áron és az esetleges váltási (upgrade) konstrukción múlik.

Az MMS-ről ugye tudjuk, hogy nem számított soha igen népszerű mobilos funkciónak, de azért érdemes megemlíteni. Ki tudja, ha már egyszer az iPhone-felhasználók nem csak a netezésben különösen aktívak, hanem előszeretettel fotóznak is a mobiljukkal - a legnépszerűbb fotómegosztó, a Flickr tele van iPhone-os felvételekkel -, talán a multimédiás üzeneteket is nagyobb lelkesedéssel küldözgetik majd.

Garay Csaba, IT tanácsadó: Átfogó search: hívásra is nagyon jó, nem kell négy-öt tapicskolás, hogy felhívjak valakit, mert elég csak a search-be beírni a nevet, feljön a kontakt, plusz levelezés, stb. Search e-mail postafiókon belül. Eddig csak ránézéssel lehetett megoldani.

Vennél 3G S-t?
Az árán múlik.

Egyszerű, de nagyszerű ötlet volt az iPhone 3.0 tervezőitől, hogy a keresőt a kezdőképernyőtől balra helyezték el. Az igen gyors segédeszközt így egy mozdulattal el lehet érni, és ha elkezdünk írni bele, akkor pár másodpercen belül felhoz minden kapcsolódó találatot a kontaktoktól a leveleken át a bármilyen tartalomig, és valóban: ez a leggyorsabb módja annak, hogy kikeressünk valakit a telefonkönyvből.

Az eredeti szoftverben a kontaktlista kezelése egy kicsit nehézkes volt, az érintős mobilon nekünk talán csak az hiányzott, amit a nyomógombos telefonokon már jó ideje megszokhattunk: hogy egy név kezdőbetűjének, majd részletének beírásakor elkezdenek feljönni a megfelelő találatok a telefonkönyvben. Az iPhone-on eddig tényleg "tapicskolni" kellett, nem is keveset. Az Apple-nek tehát eredetileg sikerült megalkotnia a telefont, ami rengeteg dologra volt alkalmas, de telefonálni vele a legkevésbé volt jó...

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Fischbein László, grafikus: Spotlight, Cut, Copy and Paste, Push notification, iTunes account beállítás (nem kell állandóan beirogatni a pass-t), az üzenetekben részenként lehet törölni, több kép egyszerre küldése-törlése... nagyjából ezek, amik a legjobban bejönnek.

Vennél 3G S-t?
Az árán múlik.

Az üzenetek kezelése kapcsán valóban régen hiányzó funkció volt, hogy az sms-eket egyenként is lehessen törölni. Erre persze az a magyarázat, hogy az iPhone - éljen a minél nagyobb mobilforgalom! - nem önálló entitásként kezeli az sms-eket, hanem egy beszélgetésbe fűzi fel azokat, mintha chatelnénk partnerünkkel az üzenetváltás során.

A "minek örülünk" kategóriában előkelő helyen szerepelt még a turn-by-turn navigáció is, vagyis, hogy a készülék végre nem csak megmutat nekünk egy útvonalat a Google térképen, hanem rajta is tart, és folyamatosan adja az instrukciókat, az esetleges eltévedés után újrakalkulálva azt. Ennek kihasználására viszont várnunk kell addig, amíg megjelennek majd az első teljes értékű navigációs szoftverek (iGo, TomTom) a telefonra.

Többek érdeklődését felkeltette a push notification is, ami röviden, konyhanyelven annyit tesz, hogy bármilyen változásról/információról külön beavatkozás nélkül értesíteni tudnak minket az alkalmazások a mobilhálózaton keresztül. Arra viszont, hogy ezt a gyakorlatban is láthassuk, szintén várnunk kell.

Amiben még mindig kevés...

Kovács László, SEO szakértő: A Flash lejátszó nagyon hiányzik, ez a legnagyobb hiányossága. Videó rögzítése is elég minimál elvárás lenne.

A felhasználók körében megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy kell-e az iPhone-ra Flash? Tény: a flashlejátszás képességének híján hiába is hirdeti a cég a telefont úgy, hogy azon eredeti formájukban láthatók a weboldalak, mivel így kissé szegényesebb az élmény. Az is igaz viszont, hogy a mobilos böngészésre való tekintettel nem sok teteje lenne a teljes weblapok mellett még az adatforgalmat súlyos megabájtokkal megspékelő flashes tartalmakat mindig letöltögetni, és meg lehet élni nélküle - de hiánynak azért hiány.

Az MMS önmagában talán még nem egy killer feature, viszont az, hogy - bár jailbreaken, vagyis a feltört készülékeken már régóta megoldott - videót továbbra sem lehet rögzíteni, csak majd a 3GS modellel, már fájóbb hiányosság, főleg az aktívan netező, multimédia-függő felhasználók számára.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Garay Csaba, projektmenedzser: Fejlesztőként hiányzik a rezgő motor mélyebb szintű programozásának lehetősége. Habár push támogatás van már, az alkalmazások még nem nagyon használják ezt. Hiányzik a true multitask (két-három alkalmazás között váltogatni) is.

Vennél 3G S-t?
Az árán múlik.

Az iPhone továbbra is "primitív" eszköz maradt abban a tekintetben, hogy bár alkalmazások között tízezrével bogarászhatunk, egyszerre bizony szigorúan csak egy alkalmazás fut rajta. Ha gonoszak vagyunk, azt mondhatjuk, azért, mert az első modelleknek nem elég erős a hardvere több alkalmazáshoz, és egyébként is, ezek használata nagyon lemeríti az akkumulátort. Ha megpróbálunk az Apple fejével gondolkodni, ez egyértelműen azért van, mert foolproof, vagyis bolondbiztos megoldást akartak: az átlagember egyszerre úgyis csak egy dolgot csinál, és legalább nem "felejti ott" a telefonon a háttérben futó, az akkumulátort egyébként tényleg erőteljesen igénybe vevő alkalmazásokat.

Az, hogy a rezgőmotor programozásában rejlő képességeket miért hiányolja olyan nagyon fejlesztő kollégánk, számunkra is rejtély - de a véleménye jól jellemzi azt a helyzetet, hogy valóban, az Apple bizonyos tekintetben még mindig nagyon megköti a fejlesztők kezét. Ezt persze megint csak vehetjük úgy, hogy legalább foolproof a dolog: a készülék kevesebbet ad, de azt legalább garantált minőségben. Ez az ára annak, hogy "legálisan" nem lehet széthackelni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Rabi László, iWiW ügyfélszolgálat: A telefon és a számítógép szinkronizálása lehetne jobb. Oda-vissza sync.

Vennél 3G S-t?
Az árán múlik.

Az iPhone-felhasználó egyben egy kicsit iTunes-függő is: az Apple saját médialejátszója egyben az univerzális kliens, amely a zenéket, videókat, szoftvereket, szoftverfrissítéseket kezeli. Valahogy az egész készülék "csak" egy szatellit az otthoni számítógép mellett, amelynek rendszeresen vissza kell kerülnie a "bölcsőbe", már csak azért is, mert intenzív használat mellett naponta töltésre is szorul... A frissítéseket és az alkalmazások kezelését valóban kicsit nehézkesen végzi a kliensprogram, és sok mindenhez nem lehet vezeték nélkül hozzájutni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Szabó Márton, iWiW vezető: Mi hiányzik? 2,8 GHz Core2 proci és dokkolható külső monitor, egér, billentyűzet :)

Vennél 3G S-t?
Nem, elég a mostani, 3G modell.

Igen, érthető és jogos elvárás, hogy az ember a (majdnem) mindentudó, szeretett készülékét számítógép helyett is munkába tudja állítani, amikor visszatér az irodai vagy otthoni munkaasztalához - ám, mint az a fentiekből is kiderült, az iPhone-t nem egészen erre találták ki.