GPS-t kapott a Dell olcsó noteszgépe

Vágólapra másolva!
Az amerikai számítógépgyártó beépített GPS-szel is árulja majd a Mini 10 netbook következő generációját, amelyet emellett HD felbontású kijelzővel is lehet majd rendelni.
Vágólapra másolva!

Az extra opciók körülbelül 100 dollárral (körülbelül 20 ezer forint) drágítják majd meg az idehaza 110 ezer forintos áron forgalmazott minigépet. A beépített navigációval a cég bevallottan nem a PNA-készülékek babérjaira tör, egyszerűen csak alapvető funkciónak tartja az univerzális, 10 hüvelykes kijelzővel ellátott modellnél, mivel azt egyébként is a felhasználó állandó útitársának szánják - írja az Ubergizmo.

Ennek ellenére a gyártó autós töltőt is mellékel majd a géphez, amelyhez a CoPilot Live mobilos navigációs szoftver PC-re átírt változatát lehet majd használni. A hazai felhasználóknak rossz hír, hogy a szoftver egyelőre csak az USA és a nagyobb nyugat-európai országok térképeivel rendelkezik majd.

A hagyományos navigáción kívül a minigép helyfüggő szolgáltatások (például keresés, vagy közösségi oldalak) használatára is alkalmas lesz. A helymeghatározás beltérben is működik majd, mivel a készülékben egy Broadcom A-GPS chip lesz, amely a mobilos A-GPS-szel ellentétben nem cellainformációk, hanem a Skyhook wifis helymeghatározó szolgáltatására támaszkodik majd. Ez az ismert hotspotok szolgáltató által folyamatosan frissített pozícióadatai alapján lövi be a gép helyzetét.

Ugyan a navigálás jelentősen igénybe veszi majd a notebook akkumulátorait, a Dell szerint a gép eleget bír ahhoz, hogy akár egy rövidebb út alatt erre támaszkodjon a felhasználó például egy idegen nagyvárosban. A közeljövőben valószínűleg a gyártó más modelljeiben is megjelenő GPS-szel együtt bejelentett HD-kijelző felbontása 1366x768 pixel lesz.