Fenyegető Warcraft-játékos ellen nyomoz az FBI

Vágólapra másolva!
Nyomoz az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy tinédzser ügyében, aki a World of Warcraft (WoW) közösségi online szerepjátékon belül azzal fenyegette meg az Indianapolis-Chicago légi járat utazóit, hogy megöli őket.
Vágólapra másolva!

A fenyegető szöveget a szerepjátékot fejlesztő, kiadó és felügyelő cég, a Blizzard egyik alkalmazottja vette észre egy internetes játékbeli beszélgetést visszanézve, és azonnal értesítette a rendőrséget. Az illető hölgy még azt is hozzátette, hogy egyáltalán nem tűnt "játékosnak" a fenyegetés - olvasható az msnbc.msn.com honlapon.

Az egyesült államokbeli Greenwoodban élő 18 éves fiatalember személyazonosságát visszakeresték a szerepjátékon belüli karakterének neve és előfizetése alapján. Az ifjú játékos először azt állította, hogy valaki betört a számítógépébe, és ő írta a fenyegető hangvételű szöveget. Később azonban megtört és bevallotta, hogy csak viccből akarta kipróbálni, igaz-e az az állítás, hogyha valaki az interneten keresztül (jelen esetben a World of Warcraft játékon belül) egy repülőgépet fenyeget, akkor a rendőrség rövidesen becsönget hozzá. A fiatalember azt állította, hogy csak tesztelni akarta: működik-e ez az elmélet.

A "kísérlet" miatt mindenesetre a fiatalember akár börtönbüntetést is kaphat, ugyanis az interneten keresztüli fenyegetés az Egyesült Államokban súlyos szövetségi bűntettnek számít. Ilyen esetben a bűnüldöző szervezeteknek az az elsődleges feladatuk, hogy a fenyegetés valódiságát felfedjék, illetve azt is: mi volt a valódi indok.

Az FBI az ügyet az Egyesült Államok főügyészségéhez továbbította, hogy megvizsgálják: érdemes-e szövetségi eljárást indítani a fiatal játékos ellen. A játékot kiadó és fejlesztő Blizzard Entertainment mindössze azt nyilatkozta, hogy mindenben segítik az FBI munkáját a nyomozásban.