Facebookon a brit főkém

Vágólapra másolva!
Árulkodó képeket töltött fel a Facebookra Nagy-Britannia új kémfőnökének felesége. A Mail on Sunday által felfedezett képeket azonnal törölték a népszerű közösségi oldalról.
Vágólapra másolva!

A házukat, a családot és barátaikat ábrázoló fotókat töltött fel a novemberben hivatalba lépő brit kémfőnök, Sir John Sawers felesége a Facebookra. A fotókon rokonok, barátok tekinthetőek meg, de van olyan kép is, ami azt árulja el a kutakodóknak, hogy hol szokott a család nyaralni. Sawers feleségének facebookos biztonsági beállításai alapszinntre voltak véve, így a feltöltött képeket nem csak az ismerősök tekinthették meg, hanem a közösségi oldal 200 millió felhasználójából bárki.

A fényképeket és kiszivárgásuk történetét címoldalon hozó Mail on Sunday szerint a fotók hasznos információval szolgálhatnak a terroristáknak és egyéb ellenséges erőknek. A képek veszélybe sodorhatják mind a leendő kémfőnököt, mind családját és barátait - írja a lap. Miután a lap jelezte a problémát a brit külügyminisztériumnak, a fotókat eltávolították a Facebookról.

David Milliband, külügyminiszter azonban tagadta, hogy súlyos biztonsági hiba történt volna. "Tudják, hogy Speedo úszónadrágot hord, ez nem államtitok" - nyilatkozta Milliband a BBC-nek. Túlzásnak nevezte az ügy felfújását John Major is, aki szerint Sawers rátermett ember, a fotók nyilvánosságra kerülése pedig szerencsétlen esemény.