Dokumentumokat loptak a Twittertől

Vágólapra másolva!
Az ismert mikroblog-szájtot működtető cégtől hackerek több száz dokumentumot szereztek meg, ezek egy részét publikálták is az interneten.
Vágólapra másolva!

A mintegy 310 darab, a társaság pénzügyi és stratégiai terveit tartalmazó dokumentumok egy részét számos technológiai blognak továbbították, a fájlok némelyikét a TechCrunch blog publikálta is. A Twitter illetékese a BBC-nek az ügy kapcsán úgy nyilatkozott, hogy jelenleg jogi tanácsadóikkal vizsgálják az esetet, egyelőre nem árulta el, milyen lépéseket terveznek a belsős információk kiszivárogtatása kapcsán a hacker, illetve az adatokat publikáló szájttal szemben. A TechCrunch alapítója úgy nyilatkozott, van egy olyan etikai határ, amelyet nem akartak átlépni, de az ellopott információk egy részének publikálását helyénvalónak találják, másokat viszont semmiképpen nem hoznának nyilvánosságra. Ugyanakkor a blog szerzői úgy gondolják, hogy az, hogy egy információhoz nem hivatalosan jutottak hozzá, nem jelentheti a közlés gátját - a publikálás előtt ráadásul jogászokkal is konzultáltak a lehetőségekről.

Biz Stone, a szájt társalapítója szerint a cég egy adminisztrációval foglalkozó munkatársának privát postafiókját törték fel hackerek, és az előzetes vizsgálatok alapján valószínűnek tartják, hogy az innen nyert információkon keresztül fértek hozzá a belsős információkhoz is. A postafiók feltörése nyomán ugyanis hozzáfértek a munkatárs Google Dokumentumokban tárolt adataihoz, táblázataihoz, amelyek közt céges információk is megtalálhatók voltak. Stone hangsúlyozta, hogy a feltörésre nem a Google rendszerének hibája miatt nyílt módjuk az elkövetőknek.

A BBC beszámolója szerint sokan valószínűnek tartják, hogy a betörést egy "Hacker Croll" néven tevékenykedő francia hacker követte el, aki a fájlokhoz úgy fért hozzá, hogy egyszerűen kitalálta a dolgozó jelszavát. Az ellopott információk között szerepelt egy, a Twitter bevonásával készülő tévés valóságshow terve, ám ezt már májusban nyilvánosságra hozták, a kiszivárgott pénzügyi előrejelzésekről viszont a Twitter úgy nyilatkozott, azok már nem helyesek.