Bojkottálják a Nokiát Iránban

Vágólapra másolva!
Mintegy felére esett vissza a finn mobilgyártó készülékei iránti kereslet azt követően, hogy az iráni ellenzék azok bojkottjára szólította fel szimpatizánsait, mondván a cég eszközei lehetővé teszik a hívások lehallgatását a kormányzat számára.
Vágólapra másolva!

Mint ismeretes, júniusban Iránban erőszakos tiltakozó megmozdulások tört ki annak kapcsán, hogy Máhmúd Ahmadinezsad szerezte meg az elnöki posztját, amelyet az ellenzék szerint csalással szerzett meg. A finn gyártó berendezésgyártó leányvállalata, a Nokia Siemens Networks annak kapcsán került összefüggésbe az eseményekkel, hogy a társaságot e-mailben és sms-ben terjesztett üzenetekben megvádolták azzal, hogy mobilhálózati eszközei lehetővé teszik a hívások lehallgatását, azaz a cég kooperál a helyi rezsimmel, eszközei segítettek a kormányzatnak a tiltakozók kézre kerítésében.

A Guardian beszámolója szerint a neten keringő, a finn cég termékek bojkottjára felszólító üzenetek részben célt értek, ugyanis a helyi forgalmazók statisztikái szerint felére esett vissza a kereslet az országban a Nokia telefonok iránt, mely korábban a legnépszerűbb márkának számított Iránban.

Ugyanakkor a mobilgyártó közölte, hogy az iráni TCI szolgáltatónak ugyanolyan hálózati berendezéseket szállítottak le, amelyeket világ minden táján használnak, a lehallgató, hívásmonitorozó funkció meglétét az EU-tagországokban és az Egyesült Államokban is helyi jogszabályok írják elő, segítendő a hatóságok munkáját. Ugyanakkor a rendszer nem teszi lehetővé az internetforgalom cenzúrázását, közölte a Nokia.