A Google nekimegy a Windowsnak

Vágólapra másolva!
Több évnyi találgatás után bizonyossá vált: a Google saját operációs rendszer kifejlesztésén dolgozik, amit a Windows közvetlen versenytársának szán. A jövő év közepén érkező rendszer neve Google Chrome OS lesz a kilenc hónapja megjelent böngésző elnevezéséhez igazodva, és kezdetben a netbookokon váltanák ki vele a Microsoft termékeit.
Vágólapra másolva!

A keresőóriás hivatalos blogján megjelent, Sundar Pichai, a termékmenedzsmentért felelős alelnök és Linus Upson fejlesztési igazgató által jegyzett bejegyzés szerint a ma használatos operációs rendszereket abban az időben tervezték, amikor a web még nem is létezett, ezért kell újragondolni, milyen elvárásoknak kell megfelelnie ma a személyi számítógépek alapszoftverének. "Az emberek azonnal látni akarják a leveleiket, anélkül, hogy a számítógép bekapcsolódására és a böngésző indulására kellene várniuk. Elvárják, hogy a gépük mindig ugyanolyan gyors legyen, mint a megvásárlás napján volt, adataikat bárhonnak elérhessék és ne kelljen félniük az elveszett komputerrel eltűnő adatok miatt se."

A Chrome OS a sebesség, egyszerűség és biztonság varázsszavak körül forog majd. Pár másodperces indulási időt, vírusok és más kártékony programok számára elérhetetlen rendszert és egyszerű, minél kevésbé útban levő felhasználói felületet ígér a cég. Ezen ambiciózus tervek eléréséhez a fejlesztők visszatérnek az alapokhoz, a Google operációs rendszer teljesen újratervezett architektúrával készül, amely egyébként nem is bonyolult: egy új ablakkezelő rendszer, a Google Chrome böngésző és egy Linux központi mag (kernel) lesznek a lényegi részek.

Az operációs rendszer kódját nyílt forráskódúvá teszik, amelyre így mindenki bármit fejleszthet, s kifejezetten számítanak is az Open Source közösség segítségére.

A bejelentést nyilván nem véletlenül időzítették a Microsoft új, a nyolc éves XP-t és a fiatalabb, ám meglehetősen sikertelen Vistát leváltó új operációs rendszerének, a Windows 7-nek a kibocsátása előtti hetekre. A Google célja eléggé egyértelmű: átszoktatni a felhasználókat az asztali rendszerek alkalmazásáról a cloud computingra, azaz az interneten keresztül elérhető alkalmazások és az ugyanott, a "felhőben" tartott adatok használatára.