A Facebook a Twitter nyomába ered

Vágólapra másolva!
A legnagyobb közösségi oldalnál forró a nyár. Amíg a versenytárs Myspace csapatostul rúgja ki embereit, a Facebook lopakodó üzemmódban a Twitter nyomába ered, s közben az iPhone-on is új alkalmazással jelentkezik.
Vágólapra másolva!

Chris Kelly, a Facebook privátszféra védelméért is felelős alelnöke a céges blogon arról értekezett a minap, hogy a következő hetekben több olyan funkció tesztváltozatát teszik publikussá, amelyek a Twitter tudásával ruházzák fel a világelső közösségi weboldalt. Kelly mindezt a felhasználók privátszférájának védelme irányában tett újabb lépésként írta le, ugyanis mostantól sokkal finomabban szabályozhatjuk, a tartalommegosztásainkat vagy státuszüzeneteinket ki láthatja és ki nem.

A bárki számára látható rövid szövegek, amelyeket a Facebookra be sem jelentkezett felhasználók is megnézhetnek, sőt akár a Google is indexelheti, ugyanakkor éppen a Twitter mikroblog-üzeneteinek képességeivel ruházzák fel a Facebook üzenőrendszerét. Ennél többet is kapunk, mert a tartalmakat megoszthatjuk olyan speciális körben is, mint például a barátaink barátai, vagy más - például területi - logika alapján szerveződő csoportok. Az új megosztási beállítások mellé érkezik az a képesség is, amelynek segítségével immár nem csak a site-on belül szerveződő közösségeknek, csoportoknak lehetnek rajongói, hanem magánembereknek is, ami éppen az adott személy státuszüzeneteinek követését eredményezi - ez szintén a Twitterről ismerős funkció. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a Facebookon minden bizonnyal sokkal több ismerősünk van jelen és a Twitternél többek által hiányolt közvetlen kép- és videómegosztási funkció itt rendelkezésünkre áll, joggal gondolhatjuk, hogy a Twitternek hamarosan lesz mitől tartania.

Az egyelőre csak bétatesztben elérhető funkciók mellett az Apple nemrég megújult telefonján is új formában jelenik meg a Facebook. A kis képernyőre optimalizált alkalmazás követi a webes interfész változásait, lehetőséget ad a "lájkolásra", azaz annak jelzésére, hogy az ismerős által megosztott tartalom elnyerte tetszésünket, egyfajta könyvjelző-funkciót is biztosít és jelentősen kibővíti a telefonról való fotókezelés és -feltöltés lehetőségeit is. A fejlesztés állítólag 98%-ban elkészült, azaz néhány hét múlva érkezhet az App Store-ba.