Bedugulhat az internet Amerika felé

Vágólapra másolva!
Egy friss kutatás szerint öt éven belül annyira megnőhet az óceánok alján húzódó optikai kábeleken zajló adatforgalom, hogy a rendelkezésre álló sávszélesség már nem lesz elegendő az Amerika felé irányuló internetes és más telekommunikációs szolgáltatások zökkenőmentes működéséhez.
Vágólapra másolva!

A Telegeography kutatócég tanulmánya szerint 2014-re olyan mértékben fog nőni a transzatlanti telekommunikációs kábeleken bonyolított forgalom, hogy új, tengeralatti gerinchálózatok kiépítése válik szükségessé. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat, mivel a sávszélesség ára évek óta jelentősen csökkent, a jelenlegi üzleti modell ismeretében az új optikai szálak lefektetésének költségét nem lesz egyszerű feladat finanszírozni - írja a PC World.

A társaság becslései szerint 2008 és 2015 között minden évben 33 százalékkal bővül majd az internetforgalom, a jelenleg működő transzatlanti optikai kábelek kapacitása pedig 2014-ig lesz képes kiszolgálni e terhelést. Az transzatlanti kábel összesített adatátviteli kapacitása egyébként 40 terabit/s, vagyis 5120 gigabájt másodpercenként.

A Telegeography tanulmányában rámutat arra is, hogy a meglévő kábelek adatátviteli kapacitását is lehetséges növelni különböző megoldásokkal, ezt számos társaság meg is tette, ám ezt sem lehet a végtelenségig folytatni, a 10 gigabit/s-nál gyorsabb kapcsolatok egyelőre nem valósultak meg a tengeralatti kábeleken. A Telegeography képviselője, Erik Kreifeldt a PC Worldnek úgy nyilatkozott, a nagy szolgáltatók már tárgyalásokat folytatnak új kábelek lefektetéséről, azonban a cégeknek hamar megállapodásra kell lépniük, mivel egy-egy vízalatti optikai szál lefektetése nagyjából másfél évet vesz igénybe. Kreifeldt vélekedése szerint azonban a Csendes-óceán térségében jobb a helyzet, itt ugyanis az elmúlt években új optikai kábeleket fektettek le a szolgáltatók.