Kiberbiztonsági hivatalt hozna létre a brit kormány

Vágólapra másolva!
Egységesítenék kiberbiztonsági törekvéseiket a britek. Az eddig legalább öt szervezet fennhatósága alá tartozó terület új irányítót kaphat, követve az amerikai trendeket - adta hírül a Register.
Vágólapra másolva!

Még a brit parlament június végén kezdődő nyári szünete előtt bejelenti a Kabinetiroda az ország új kiberbiztonsági tervét. A Barack Obama amerikai elnök által elkészített csomaghoz hasonló tervezet várhatóan egy személyt jelöl ki az angol internet védelmezőjéül.

Jelenleg öt szervezet között oszlik meg a kiberháborús fenyegetések elhárítása, illetve a Nagy-Britannia internetes szolgáltatásai és információs infrastruktúrája elleni támadások elhárítása. A védelmi minisztérium és a belügyminisztérium mellett, a kormányzat központi elhárítási szervezete, a GCHQ (Government Communications Headquarters), az MI5 és az MI6 foglalkozik hackerellenes tevékenységgel.

A hónap végére várható kiberbiztonsági stratégia a több teljes James Bond filmre elég biztonsági szervezetet egy hivatalba fogná össze. Az új hivatal létrehozása a központi gondolata a kormány által kiadandó Nemzeti Biztonsági Stratégiáról szóló dokumentum legújabb verziójának.

Az elmúlt másfél évben bekerült a politikai programokba a kiberbiztonság - írja a brit kibercárral foglalkozó Register cikk. Az Észtország ellen indított 2007-es kibertámadások, amelyeket két év elteltével az oroszok magukra is vállaltak, illetve az oszétiai katonai konfliktussal párhuzamosan történő kiberháborús cselekmények nagyban előremozdították a kiberbiztonság ügyét. Az Európai Bizottság kiberháborús hadijátékok megrendezésére biztatta az unió tagjait. Szóba került az európai közös védelemért felelős személy kinevezése is.