Holnaptól osztja a Facebook az új felhasználóneveket

Vágólapra másolva!
Korán kell kelniük a magyar facebookozóknak, ha biztosan meg szeretnék szerezni a számukra legmegfelelőbb azonosítót (username), és a hozzá tartozó webcímet a közösségi portálon.
Vágólapra másolva!

A Facebook hazai idő szerint június 13-án, szombaton reggeli 6 óra egy perckor indítja el az újfajta azonosítók lefoglalását, amelyek attól kezdve a felhasználók adatlapjainak webcímében is szerepelnek a portálon. Az eddigi bonyolult, automatikusan generált URL-ek helyett az adatlapok a jövőben a http://facebook.com/azonosito formátumban lesznek elérhetők, ahogy az például a MySpace-en vagy a Twitteren már régóta megszokott. Korán kelni pedig azért kell, mert a kiosztás "first come, first served" alapon történik, vagyis aki először kér egy adott nevet, az kapja meg.

Az újítás azért fontos lépés a Facebook történetében, mert a portálon, sok más online szolgáltatással ellentétben, mindvégig a valódi nevükön szerepeltek a felhasználók, csakúgy, mint a hazai iWiW-en, ráadásul itt egyáltalán nem adhatott meg magának a könnyebb azonosítást lehetővé tévő becenevet senki. A szájt üzemeltetői továbbra is arra biztatják a felhasználókat, hogy - igazodva az eddigi hagyományokhoz - a valódi nevükből képzett felhasználónévvel, vagy, ha az már nem elérhető, akkor valamilyen, abból képzett rövidítéssel azonosítsák magukat a továbbiakban.

Forrás: Facebook
Ilyen volt, ilyen lesz a facebookos URL

A kívánt azonosítót a http://www.facebook.com/username/ webcímen lehet majd kiválasztani holnaptól, ahol a rendszer az egyszerűség kedvéért automatikusan fel is ajánlja majd a felhasználó teljes nevéből képzett változatokat. Ehelyett természetesen lehet majd saját becenevet is választani, viszont ezt érdemes jól megfontolni, mivel törölni vagy megváltoztatni többé már nem lehet.

A facebookos username-nek legalább öt betűsnek kell lennie, és - egyelőre - csak az angol abc betűit és a számjegyeket tartalmazhatja, amelyeket pont választhat el egymástól. Az üzemeltetők egyelőre az újonnan - a május 31-e, vagy a username-kiosztás keddi bejelentése után - regisztrált felhasználókat is kizárták a névválasztásból, hogy megakadályozzák a gyakori vagy népszerű felhasználónevek, és ezáltal facebookos webcímek kampányszerű beregisztrálását.

Forrás: Facebook
Így lehet majd választani

Mivel napjainkban egyre inkább a közösségi oldalakon beregisztrált adatlapok töltik be a személyes vag céges honlap szerepét, az azonosítók révén lefoglalt facebookos URL-ek olyan értékesek lehetnek, mint egy jó domainnév. A Facebook jelenleg a világ legnépszerűbb és leggyorsabban növekvő népszerűségű közösségi oldala, amely amelyet világszerte 225 millióan, idehaza pedig már körülbelül 200 ezren használnak.