Hat év börtön járhat a facebookos panaszkodásért

Vágólapra másolva!
Hat év börtönre is büntetheti az e-mailben panaszkodó nőt az indonéz bíróság. A harminckét éves Prita Mulyasari a helyi kórházról írt elmarasztaló véleménye levelezőlistákon és a Facebookon kezdet terjedni, ennek hatására indított pert az intézmény - adta hírül az AFP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A közösségi oldalon meg lehet találni a 32 éves anyát nagy bajba sodró levél angol verzióját. Az írás szerint az Omni International nevű kórház 2008 augusztusában tévesen diagnosztizálta a nő baját, majd tévesen kezelték, félretájékoztatták, végül pedig, mikor egy másik kórházba való átszállítását elintézte, hamis adatokkal akarta útjrára bocsátani.

Az eredeti diagnózist Mulyasari többször próbálta megszerezni a kórháztól, ám nem járt sikerrel. Végül, az adatokért való küzdelmet feladva a banki tisztviselőként dolgozó nő egy levelezőlistára írta meg az Omni International Hospital-lel kapcsolatos tapasztalatait.

A május 13-án letartóztatott Mulyasarit már 30 ezer dollárra megbírságolták, és ha elveszti a pert, további 100 ezer dolláros büntetésre és akár hat év letöltendő szabadságvesztésre számíthat. A botrány kirobbanásáig a nő három hetet ült előzetes letartóztatásban anélkül, hogy bármivel megvádolták volna.

A nő mellett kiálltak a Facebookot látogatók, a Prita Mulyasari elítélését ellenzők csoportjának mára több mint 140 ezer tagja van. A hozzászólások a demokráciát és a szólásszabadság tiszteletben tartását hiányolják az ügyben. A bíróságot arra szólította fel a hivatali idejének végéhez közeledő Susilo Bambang indonéz elnök, de szimpátiáját fejezte ki az elnöki címért induló másik két politikus is.