Magyar nyertes a Google fotópályázatán

Vágólapra másolva!
Halász Dániel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem negyedik évfolyamos hallgatója aratott győzelmet a Google és a londoni Saatchi kortárs művészeti galéria közös fotópályázatán Camp 165 Watten című fotósorozatával. A verseny győzteseinek felvételeit nemcsak a brit galériában rendezett kiállításon, valamint a fotográfus saját szájtján láthatják az érdeklődők, hanem az iGoogle nevű kezdőoldalának fejlécében is elhelyezhetők a képek.
Vágólapra másolva!

A Techbázis rovat korábbi külsős szerzője egyetlen magyar fotósként került a megmérettetés hat döntőse közé, s vitte el közülük a fődíjat. A nyertes fotós ötezer fontos jutalommal gazdagodik, fotóit kiállítják a londoni Saatchi Gallery-ben és egy napot tölthet el egy híres fotográfussal, Martin Parr-ral. Dániel a nyertes sorozatot Skóciában készítette, ahol ösztöndíját töltötte. "A sorozat Wattenben, egy skót faluban készült, és egy második világháborús hadifogolytábort ábrázol, ahol magasrangú náci katonákat tartottak fogva átnevéles céljából. A tábor létezésére csupán két évvel ezelőtt derült fény. Azért ezt a témát választottam, mert szerettem volna emlékeztetni az embereket arra, hova vezet a gyűlölet."- nyilatkozta a fotós a díjnyertes sorozatának elkészültéről. Halász Dániellel digifotós partneroldalunk, a Spottr.hu interjút is készített, melyet itt lehet elolvasni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Itt nézheti meg Halász Dániel díjnyertes képsorozatát
Ezen a linken lehet beállítani a fotókat iGoogle-témának

A fotóművész Idris Kahn, a zsűri egyik tagja így nyilatkozott a díjnyertes képsorozatról: "Dániel képeinek egyedi hangulata van, és pontosan azt ragadja meg, ami felett mások átsiklanának. Ahelyett, hogy a fényképezőgép irányítaná a szemét, úgy tűnik, hogy tudatosan ő kontrollálja, hogy mit és miért fényképez."

A tehetséges fiatal fotósok felkutatását célzó pályázatra szánt képsorozatokat külön iGoogle-témához kellett megalkotni. Több mint 3500 nevezés érkezett 82 különböző országból, és 170 ezernél is többen vettek részt a közönségszavazáson. Ezen szavazás eredményeként a legjobb 36 sorozatot a Google szolgáltatásainak kezdőlapjaként használható iGoogle.com-ra interpretált, váltakozó fejlécek is készültek, melyeket itt tudnak beállítani a szájt felhasználói. A hat legeredményesebb képsorozat sorrendjéről a híres fotósokból, kurátorokból és művészettörténészekből (Martin Parr, Idris Khan, Michael Hoppen, Tim Marlow, Susanna Brown és Mariella Frostrup) álló zsűri döntött.