Frissítették Teheránt a Google Earthben

Vágólapra másolva!
Az iráni ellenzéki tüntetéseket támogató internetezők petíciót indítottak, hogy a Google Mapsre kerüljenek fel részletesebb információk Teheránról. A cég meghallgatta a kéréseket, és friss műholdképeket tett elérhetővé.
Vágólapra másolva!

Az internetes vállalat a hétvégén tett közzé friss felvételeket az iráni fővárosról, amelyeket a Google Earth programba lehet letölteni egy külön KML-állomány formájában, vagyis a térképekre még nem kerültek fel állandó jelleggel. A Google LatLong blog szerint a friss fotók június 18-iak, vagyis csütörtökön készítette őket cég eddigi partnere, a GeoEye az IKONOS műholddal.

Az új képek ugyan frissebbek, mint amelyek eddig láthatók voltak a Google-nál Teheránról, viszont a felbontásuk rosszabb: a cég szerint körülbelül 1 méter/pixel felbontásúak, amit szeretnének 0,5 pixel/méterre javítani. Ennek érdekében a cég még egyeztet partnerével, de az időjárásól is függ, hogy tudnak-e megfelelő felbontású fotókat készíteni.

A weben elérhető térképeken a kiegészítő műholdképek még nem láthatók, de szemlátomást ott is történt változás: a Google Maps az eddiginél részletesebb utcanév-adatbázist jelenít meg a városról.

A múlt héten a Google már tett egy gesztust az iráni internetezők felé azzal, fordítóprogramjába, a Translate-be bevette a perzsa (fárszi) nyelvet. Igaz, ez még csak az iráni felhasználóknak kedvez, mivel más nyelvekről fordít perzsára, perzsáról nem, és még csak tesztváltozatban elérhető. A Facebookon ugyancsak múlt pénteken lett elérhető az iráni nyelv a felhasználók számára.