Vágólapra másolva!
Az új verziók hétvégéje a mostani: ezen a héten adták ki a Boxee nevű, online műsorok és a winchesteren lévő filmek lejátszására alkalmas alfa verzióját, okosabb változat érkezett a Songbird zenelejátszóból, az összes hálózatra csatlakozni képes Digsby chatkliensből és a legfrissebb szoftvereket megkereső Secunia PSI-ból is.
Vágólapra másolva!

BOXEE

Forrás: [origo]
Az ingyenes médialejátszó szoftver letöltése (47 megabájt, alfa verzió)

Végre Windows alá is elérhető a Boxee nevű, nyílt forráskódú, internetes funkciókkal is felvértezett médialejátszó, amelynek teljes képernyős kezelőfelületét úgy tervezték, hogy a PC-t a tévéhez csatlakoztatvam távirányítóval is kényelmesen lehessen használni. Amellett, hogy lejátszhatók vele a merevlemezen lévő zene-, és videofájlok, a Boxee számos online műsorforrás adásához biztosít hozzáférést. Bár windowsos alfa verziója még nem működik teljesen stabilan, érdemes kipróbálni annak ellenére is, hogy bizony nem lehet minden műsort nézni rajta Magyarországról (például a BBC iPlayere, vagy a Hulu.com), például a Comedy Central egyes műsorai (így a The Colbert Show, a Futurama és a South Park) friss epizódjait meg lehet tekinteni a szoftverből. Hasonló okok miatt az internetrádiók közül sem lehet mindegyik csatornát hallgatni, de így is tetemes mennyiségből válogathat a felhasználó, így a kipróbálás ennek ellenére is ajánlott.

SONGBIRD 1.2

Forrás: [origo]
Az ingyenes zenelejátszó szoftver letöltése (13 megabájt, magyar nyelvű)

Új verzió jelent meg a Songbird nevű ingyenes zenelejátszó szoftverből, melynek legfőbb egyediségét a lejátszási listák automatikus legenerálásának lehetősége, illetve az internetes rádiók támogatása adja. A Windows, Linux és Mac OS X alá egyaránt elérhető szoftvert azoknak érdemes kipróbálniuk, akik tetemes zenei katalógussal rendelkeznek, amelyet már a hagyományos mappa-alapú struktúrában már nem lehet kényelmesen kezelni. Az alkalmazás alsó sorában a netről automatikusan letöltött információkat is meg lehet tekinteni az épp kiválasztott albumról vagy előadóról, az alkalmazás funkcióit pedig ingyenes pluginekkel lehet bővíteni. Sajnos a program még nem támogatja az iPodokat.

SECUNIA PSI 1.5

ForrA!s: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (604 kilobájt)

Az ingyenes segédprogramok egyik leghasznosabbika a Secunia PSI: ez az alkalmazás automatikusan végigpásztázza a számítógépen lévő szoftvereket, és online adatbázisát használva jelzi, ha azokban biztonsági rést találtak, és közvetlen letöltési linkkel is szolgál a program legfrissebb verziójához. Mindez azért hasznos, mert egyesével nagyon macerás feladat megvizsgálni a programokat, bővítményeket, levadászgatni a újabb kiadásaikat, pedig manapság az internetes támadások jelentős része pont ilyen, abszolút jelentéktelennek tűnő réseken történik? Ön emlékszik, mikor telepített fel friss Flash-t, PDF-olvasót vagy mondjuk Javát? Fogadjunk, hogy nem! Az új, 1.5-ös verzióban a Secure Browsing menüpont alatt a böngészéshez használatos komponensek biztonságosságát külön, jobban áttekinthetően is meg lehet vizsgálni.

DIGSBY

Forrás: [origo]
Az ingyenes, univerzális chatkliens letöltése (20 megabájt)

A Digsby nevű remek chatklienst már korábban is ajánlottuk kipróbálásra, ezúttal azonban egy elég sok újdonságot tartalmazó frissítés jelent meg belőle, így újra terítékünkre került. A fejlesztőinek blogján lévő információk szerint processzorigénye felére csökkent az előző kiadásokhoz képest, ami sebességnövekedést eredményez. Ezen kívül a program ablakát megnyitva a Ctrl+F kombinációt lenyomva a fenti képen is látható univerzális keresőt lehet előhívni a böngészőprogram megnyitása nélkül. A szoftver egyébként többek közt Live Messenger, Google Talk, ICQ, Yahoo, AIM csevegőhálózatára tud szimultán csatlakozni, emellett a Twitter-fiókokat és a Facebook chatjét is kezeli. A Digsby automatikus frissítésre is képes, így aki már használja, annak nem szükséges letöltenie az új verziót.