Megvalósulhat a Google úszó szerverfarmja

Vágólapra másolva!
Zöld utat kapott a Google úszó adatközpontokra vonatkozó szabadalma, melyet még 2007-ben nyújtott be az amerikai szabadalmi hatóságoknak - számol be az Ars Technica.
Vágólapra másolva!

A Google elmúlt hetekben elfogadott, még 2007-ben beadott, szabadalmi leírása vízben úszó platformon rögzített számítógépes adatközpontról, az ezt vízenergiából előállított árammal tápláló rendszerről és a szervereket a tengervíz segítségével hűtő berendezések egységéről szól. A leírás ezek mellett kiemelten foglalkozik az úszó adatközpontok működtetéséhez szükséges logisztikai háttérrel, a hullámzásból és az árapály jelenségből származó energia felhasználhatóságával és azzal, hogy hogyan tudnák a part menti adatközpontok hűtését tengervíz segítségével megoldani.

Nem a Google az egyetlen vállalat, amely tengeri szerverhotelek üzemeltetésén gondolkodik, az International Data Security nevű Szilícium-völgyi startup 2008-ban jelezte hasonló terveit - ők teherszállító hajók fedélzetét használnák hasonló célra és a szerverek tulajdonosainak irodákat és lakóhelységeket is biztosítottak volna. Terveik szerint az első erre a célra szolgáló hajó áprilisban már igénybe vehető lett volna, de az utolsó hírek szerint a határidő 2008 harmadik negyedévére tolódott. Az IDS tudomásul vette a Google szabadalmát, de jelezte, hogy egészen más utakon valósítják meg terveiket, így őket nem akadályozhatja az, hogy a bejegyzett szabadalomban szereplő eljárások további felhasználása után a Google valószínűleg licencdíjat fog kérni.

A tengeri szerverparkok üzemeltetése terén mindkét vállalatot megelőzte egy hivatalosan nem létező állam, Sealand Fejedelemség, amely a brit partok közelében, nemzetközi vizeken, egy a második világháborúban épült katonai bázison ajánl biztonságos, megközelíthetetlen szervertárolást.