Kis laptopra lesz csak olcsó Windows 7

Vágólapra másolva!
A képernyő mérete alapján fogja eldönteni a Microsoft, hogy melyik laptopokra vásárolhatnak a gyártók a Windows 7 netbookokra szánt verziójából és melyik gépekre kell az operációs rendszer teljes verzióját venni. Nem csak a kijelző fontos kritérium, meg van határozva az is, mekkora merevlemez és mennyi memória kerülhet az olcsóbb operációs rendszerre jogosult gépekbe - adta hírül a CNET.
Vágólapra másolva!

10.2 hüvelykes képátló felett már nem számít netbooknak a számítógép a Microsoft új licencelési politikája szerint. A nagyobb kijelzővel szerelt gépeket nem kínálhatják a gyártók a kedvezményes Windows 7 Starter és Home Basic for Small Notebook PCs nevű verziókkal. Elemzések szerint a Microsoft azt akarja megakadályozni, hogy az olcsóbb notebookokat is a netbookokra szánt operációs rendszerrel kínálják.

Meg van határozva a memóra és a merevlemez maximális mérete is. A netbooknak számító masinákban maximum 250 gigabájtnyi hagyományos merevlemez vagy 64 gigabájtos memóriachipes SSD meghajtó lehet, memóriából pedig csak egy gigabájtnyi érkezhet a géppel. A kategória határain belül maradáshoz szigorúan egymagos processzor szükségeltetik - ennek az Intel Atom lapkája egyelőre eleget tesz - ami nem fogyaszt 15 wattnál többet, és aminek az órajele nem haladja meg a két gigahertzet - írja a TechARP.

Az Intel is korlátoz

Még az év eleji CES vásár előtt jelentette be a saját netbook definícióját. A chipgyártó is 10 hüvelykben maximálta a kis gépek képenyőjét. Azt javasoljuk a netbook gyártóknak, hogy ehhez az irányelvhez ragaszkodjanak a legjobb felhasználói élmény érdekében - nyilatkozta a Techcrunch kérdésére válaszolva a chipgyártó szóvivője januárban. A cég komoly nyomást gyakorolt, hogy a gyártók ne jelentessenek meg 12-13 hüvelykes képernyővel szerelt, szubnotebook jellegű Atom processzoros gépekkel.