Kiberbiztonsági hivatalt hoz létre a Fehér Ház

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok túl sokáig hanyagolta el számítógépes hálózatai megfelelő védelmét, ami mind a gazdaságot, mind a nemzetbiztonságot fenyegeti az elnök szerint. Barack Obama egy új hivatal létrehozásával készül változtatni a helyzeten.
Vágólapra másolva!

"Cyber czar", vagyis "kibercár" lesz a nem hivatalos megnevezése annak a kormányzati posztnak, amelyre az amerikai elnök hamarosan megnevezi jelöltjét - írja az AP hírügynökség. A hangzatos elnevezésű pozíció birtokosa valójában a Fehér Ház újonnan létrehozandó, kiberbiztonságért felelős hivatalát vezeti majd, és az elnök nemzetbiztonsági és gazdasági tanácsának munkájában egyaránt részt vesz majd.

Obama szerint jelenleg éppen egy "átmeneti időszak" pillanatait éli meg az ország, amikor is számítógépes hálózatait naponta több millió alkalommal érik támadások, és az ezek elleni védekezésre amelyek ellen "sem a kormány, sem az ország egésze" nem készült fel megfelelően. Az elnök szerint ugyanakkor ezek a támadások jelentik a legnagyobb nemzetbiztonsági és gazdasági jellegű kockázatot, amivel az USA-nak szembe kell néznie.

"A kibertér egy valóságos dolog, és a vele járó kockázatok is" - fogalmazott Barack Obama az AP szerint. Az elnök a Fehér Ház kiberbiztonsággal kapcsolatos tervei között egy öt pontból álló általános akciótervet is meghirdetett. Obama szerint az Egyesült Államokban a munkaadókat alaposabban fel kell készíteni a technológiával kapcsolatos kihívásokra, és az ilyen téren képzett, hozzáértő munkaerőre van szükség. Az elnök egy kiberbiztonsággal kapcsolatos felvilágosító kampányt is szorgalmaz, hogy felhívják a figyelmet az újkeletű veszélyekre.

A kormányzati tervek mellett Barack Obama biztosította az üzleti élet képviselőit, hogy a magánszektorban nem szólnak majd bele az információbiztonsági kérdésekbe.

Az Egyesült Államok kormányhivatalnokait az utóbbi időben egyre jobban aggasztják az ország számítógépes hálózatai ellen irányuló támadások, amelyek az hackerek kellemetlenkedő próbálkozásaitól a kínai kiberkémeknek tulajdonított akciókig terjednek. A választási kampány alatt Barack Obama stábjának rendszereibe is megkísérelték a behatolást, ám a hackerek nem jutottak hozzá adatokhoz - nyilatkozta az elnök.