Jelszavakat lopnak a facebookos csalók

Vágólapra másolva!
Az utóbbi napokban csaláshoz használt üzenet kering a Facebook közösségi szájt felhasználóinak körében, ráadásul ez sokszor ismerősöktől érkezik, ezért a netezők nagyobb eséllyel hajlandók rákattintani a veszélyes honlapokra mutató linkekre.
Vágólapra másolva!

A magyar nyelvű felületének premierje óta a hazai netezők körében is egyre népszerűbbé váló amerikai közösségi szájton osztrák (.at) és belga (.be) domainvégződésű szájtok (például a goldbase.be, a greenbuddy.be, a silvertag.be vagy a bests.at és az areps.at) felkeresését ajánló üzenetek jelentek meg. Az oldalakon a Facebookéhoz hasonló, de hamis belépőfelület látható, amelyről gyakran még az eredeti szájt logója is hiányzik. Ha valaki begépeli saját facebookos azonosítóját és jelszavát, az rögtön a csalók birtokába kerül - számolt be az Economic Times.

Ezen felül ráadásul a webszájtok kártevőt juttathatnak a számítógépre, ráadásul a jelszavak birtokában a csalók a felhasználók ismerőseinek is elküldik a spameket, amelyet - mivel a link ismerőstől érkezik - azok jó eséllyel le is kattintanak majd. Barry Schnitt, a közösségi oldal szóvivője szerint az adathalászok támadása egyelőre a felhasználók kis részét érinti, bár szerkesztőségünk munkatársai közül többek postafiókjába is érkeztek példányok a csalók által használt üzenetekből.

Forrás: [origo]
Így nézett ki az egyik csaló oldal



Jó hírt jelent viszont az, hogy az adattolvaj weboldalak délutánra felkerültek arra a tiltólistára, amelynek segítségével az ismertebb böngészők, így az Internet Explorer 8 és a Firefox 3 adattolvajlás elleni funkciói is figyelmeztetik használójukat a szájtok veszélyes mivoltára. Ugyanakkor a Facebook szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a csalók nagy valószínűséggel kipróbálják majd az oldalakon begyűjtött azonosítók és jelszavak párosát különböző ingyenes levelezőszolgáltatásokban, mivel sok felhasználó mindenütt ugyanazokat a jelszavakat használja: aki tehát áldozatul esett az adathalászoknak, annak érdemes ezen jelszavait újra cserélnie.