Vágólapra másolva!
A cuki kisállat-szimulátorok és az anyukáknak szánt agytesztelő játékok mellett a Nintendo DS zsebkonzolra egy szigorúan felnőtteknek szánt gengszterszimulátor is megjelent. A GTA: Chinatown Wars-zal akár a villamoson ülve is lehet virtuális drogot csempészni, bérgyilkoskodni vagy prostituáltakat fuvarozni.
Vágólapra másolva!

A Grand Theft Auto a világ egyik legsikeresebb videojáték-sorozata, amely a kezdeti egyszerű felülnézet helyett már jó pár éve háromdimenziós látványt használ. Grafikai világának összetettsége miatt sokáig úgy tűnt, a zsebre vágható változatára hiába várnak a rajongók. Bár egy egész várost, annak összes lakóját, töméntelen mennyiségű elköthető járgányt és egy megszokott színvonalú történetet kellett egy korlátozott erőforrásokkal rendelkező, akkumulátorról működő masinába gyömöszölniük a fejlesztőknek. A Rockstar kódereinek sikerült a lehetetlen, előbb a izmosabb teljesítményű Sony PSP-n debütált a GTA, most azonban a gyengébb, de érintőképernyőjével nagyobb innovációnak helyt adó Nintendo DS-re is elkészítették a nagy sikerű gengszterszimulátort.

Drog, gyilkosság tenyérnyi helyen

Ha az első kézikonzolos játék megvalósítása szinte lehetetlennek tűnt, akkor a következő, Nintendo DS-re kiadandó játék fejlesztésével még keményebb fába vágták a fejszét a készítők. Bár grafikailag és egyéb technológiai megoldásaiban elmarad az elődjeitől, de több szempontból mégis újabb fontos mérföldkőnek számít a Chinatown Wars: ez az első olyan ismert program a dupla képernyős konzolon, amelyet kimondottan felnőtteknek szánnak, korhatár-besorolása is ennek megfelelő. Tekintve, hogy a feladatok között bérgyilkosság, drogkereskedelem vagy, mondjuk, egy pornószínész-stáb fuvarozása is szerepel, nem is kell mondani, hogy nem gyerekeknek való az új GTA - ahogyan egyéb verziói sem.

Megjelenése előtt a gamersajtó egyébként egekig magasztalta a nintendós GTA-t, az értékeléseket összesítő MetaCritic oldalon átlagpontszáma jelenleg 94/100, ami magasabb a grafikailag pazarabb látványt nyújtó, korábban megjelent PSP-s verziókénál is. A játék kiadója egyébként úgy időzített, hogy a Chinatown Wars nagyjából az új Nintendo zsebkonzol, a DSi premierjével párhuzamosan jelenjen meg a boltokban. Azonban e sorok írásakor mégsem a kedvező kritikai fogadtatás, sem az új modell premierje nem hozta meg a várt sikert: csupán mintegy 90 ezer példány fogyott a programból a megjelenés első hónapjában az eredetileg tervezett 200-400 ezer helyett. (Ráadásul a játék még az USA-ban pár héttel ezelőtt vetített South Park rajzfilm epizódjában is felbukkant Eric Cartman vágyainak netovábbjaként.) A Nintendo egyelőre bizakodó, de nehéz elképzelni, hogy az amúgy valóban jó játéknak sikerülne eladásait tekintve leköröznie a PSP-s elődöket.


Nézze meg videón a GTA Chinatown Warst! (képek a játékból)

Ötletekkel pótolják a látványt

A gyengébb hardverhez igazodva a DS-verzió esetébe a fejlesztők a teljes 3D látvány helyett a kevésbé erőforrásigényes izometrikus megjelenítést választottak, így a grafika leginkább egy életre kelt képregény hatását kelti. A helyszín újra Liberty City, vagyis New York virtuális megfelelője, amelynek helyszínei talán a GTA IV-ből lehetnek ismerősek.

A játékmenet nagyjából a szokásos, megtalálhatók mind a történetet előremozdító főbb küldetések, mind a fakultatív, kevésbé fontos mellékküldetések is a repertoárban. A készítők kihasználták a DS második, érintésérzékeny képernyőjét is, ezen keresztül kell lekapargatni például a játékban vásárolható sorsjegyeket, s ugyancsak ezen keresztül kell feltörni a magányosan parkoló járgányok zárjait is. Az utcákat járó taxikat a GTA IV-hez hasonlóan itt is le lehet inteni, ráadásul a Chinatown Warsban erre ötletes megoldás szolgál: egyszerűen bele kell füttyenteni a mikrofonba. Hogy a játék biztosan felháborodást keltsen, a szokásos pénzszerzési metódusok mellett hat különböző droggal is lehet kereskedni benne, ezzel némi extra jövedelemre szert téve. A rádióból leginkább instrumentális, külön a játékhoz komponált zene szűrődik ki, a zenekínálat nem olyan bőséges, mint az elődökben, de a DS-hez képest még ez is szép teljesítmény.

Forrás: [origo]
Autókat is fel kell törni!

Változatos feladatok sora vár a zseb-GTA-ban játékosra, eleinte csak néhány autót kell ellopni, majd a megadott helyre leszállítani, később egyre összetettebb küldetésekkel is meg kell birkózni. Időnként az érintőképernyőn firkálgatva Molotov-koktélokat kell gyártani, majd ezekkel felszerelkezve a védelmi pénzek befizetését megtagadó üzletek ellen vonulni. Az autók, motorok, hajók irányítását gyorsan meg lehet szokni, az ellenfeleket akár puszta kézzel vagy akár egyszerűen, hatékonyan használható fegyverek segítségével is hatástalanítani lehet. A rend éber őreit a megszokottnál könnyebb lerázni, a körözési szint csökkentéséhez elég néhány ütközéssel tönkretenni az üldözésben részt vevő rendőrök autóit. A lehetőségek száma közelít a végtelenhez, de a vezérlés tíz perc alatt megtanulható.

Négykezes géppisztolyra

Természetesen nem maradt ki a multiplayer játékmód sem a Chinatown Warsból - bár az már PSP-verziókból sem hiányzott -, a tévéhez kapcsolható verziókban viszont csupán tavaly, a GTA IV-gyel debütált. DS-en egyaránt helyet kaptak kooperatív és egymás elleni játékmódok, ezeket azonban csak a közelben lévő ismerősökkel lehet játszani, interneten keresztül nem. A világhálóra csatlakozva viszont elérhető a Rockstar Social Club, ezen toplistákat, felhasználói rekordokat nézhetnek meg a játékosok, például azt, ki végzett a legtöbb rendőrrel a játékban, vagy ki ugratta a legnagyobbat Liberty Cityben.

Az egymás elleni játékot egyszerre legfeljebb négy játékos űzheti összesen hat különböző módban, melyek között a hagyományos egymás elleni küzdelem mellett megtalálható például teljesen hétköznapi versenyzés, pénzzel megtömött teherautók leszállítása megadott helyre, megtámadott főhadiszállás védelme vagy éppen városrészek feletti uralom megszerzéséért folyó küzdelem is.

Az egyik legjobb játék Nintendo DS-re

A Chinatown Wars a sorozat méltó folytatása, a történet, a küldetések mind a Grand Theft Autótól megszokott színvonalat képviselik. Egyedül vizuálisan marad el elődeiktől, ezzel a programmal a látvány kedvéért senki sem fog céltalanul körözni Liberty City virtuális utcáin. Az új GTA epizód mégis kihagyhatatlan, és nem csupán a sorozat rajongói számára. A Nintendo DS egyetlen játékába sem tudott eddig egy fejlesztő sem ennyi tartalmat, küldetést, lehetőséget belezsúfolni, az új, kézikonzolos GTA jó néhány asztali konzolos vagy akár PC-s játékkal is felveszi a versenyt változatossága terén.

A lehetetlen küldetés

A Chinatown Wars premierje előtt évekkel korábban, 2005-ben adták ki a PSP-re a Liberty City Storiest, egy évvel később pedig Vice City Stories érkezett a Sony zsebkonzoljára, mindkét játék a PlayStation 2-re és PC-re kiadott előd némileg átdolgozott, új történettel megspékelt verziói. Ez a hordozható játékgép esetében azonban inkább pozitívum: a játékok ugyanis csaknem a tévéképernyőn, monitoron megszokott látványt produkálja.

Három, egymás után megnyíló sziget, töltés nélkül megjelenített hatalmas, szabadon bejárható terület és rengeteg mellékküldetés található bennük. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy mindezt egy kézikonzolos játékban megvalósítsák, és ha nem is százszázalékosan, de a fejlesztőknek mégis sikerült megbirkózniuk a lehetetlennek látszó feladattal.

A gyengébb hardvernek időnként meg kellett küzdenie ugyan a megjelenítéssel, ezt a játékosok a grafika néha fellépő szaggatásából vehették észre, de ez is csak minimálisan tudta lerontani a csaknem tökéletes összképet. A megszokott minőségű rádióállomások és hihetetlen mennyiségű zene implementálása mellett a felhasználó saját zenéiből válogató rádióállomás szerepeltetése is sikerült, ezzel teljessé tudták tenni a GTA-élményt akár a villamoson ülve is.