Fényes, színes e-papírt ígér a Philips

Vágólapra másolva!
Minden eddiginél fényesebb, színes e-papír kijelzőket ígér a Philips által kitalált új technológia - adta hírül a Technology Review.
Vágólapra másolva!

Gyönyörű, a fényes papírú magazinokat is megszégyneítő e-papír technológián dolgozik a Philips. Az eddigi technológia megoldásait szó szerint feje tetejére állító új megoldásokat alkalmazó e-könyv-olvasókra azonban még éveket kell várni.

A hagyományos technológia a színes képet filterek közbeiktatásával jeleníti meg. Így egy teljes képpont négy szubpixelből - piros, zöld, kék és fehér - jön létre. A módszer hátránya, hogy kisebb felbontást és csekélyebb fényerőt tesz lehetővé. A kereskedelmi forgalomba kerülő könyvolvasókba kerülő, az E-Ink által gyártott fekete-fehér elektromos papír más megoldással készül. A kijelző képpontjai mikrokapszulákból állnak, amit fekete és fehér pigmentek töltenek meg. Az adott pixel színét az elektroforézis nevű jelenséget kihasználva állítják be, áram hatására a megfelelő színű részecskék lebegnek a cella tetejére.

A Philips színes e-papírja a legelterjedtebb E-Ink cég papírjának celláihoz hasonlót használ, ám ezeket vízszintesen helyezi el a kijelző felületén. Az egyes mikrocellák szélein található elektródák feszültségének változtatásával a kutatók szabályozni tudták, hogy milyen színre álljon be az adott pixel. A szükséges négy színt két cellarétegbe osztották szét, felül a sárga és a ciánkék pigmentek, alul a bíbor és a fekete színek találhatóak.

A Philips által kidolgozott technológia egyelőre gyerekcipőben jár. Az első színes e-papír kijelzők várhatóan még a bevált megoldásokat fogják alkalmazni - véli Sri Peruvemba, az E-Ink marketingért felelős igazgatóhelyettese. Azonban az elektroforetikus kijelzők rendelkeznek komoly előnyökkel a hagyományos szűrős megoldással szemben: a pixelek vezérléséhez egyszerűbb és olcsóbb elektronika is elég. Ráadásul a Philips technológiája alkalmas lehet a hajtogatható, színes e-papír létrehozására is.