Ezerhatszáz gigabájt egyetlen DVD-n

Vágólapra másolva!
Optikai technológiák segítségével létrehozott extra dimenziók segítségével többszázszorosára növelnék a DVD-k adattároló kapacitását ausztrál tudósok.
Vágólapra másolva!

A Nature arról számolt be, hogy a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem kutatói új módszert találtak az optikai lemezek adattároló kapacitásának jelentős megnövelésére. Míg a hagyományos DVD-k, de a legújabb generációs Blu-ray lemezek is kétdimenziós adattárolási mechanizmust használnak. Az ausztrál Swinburne Műszaki Egyetem kutatói ennél is tovább mennének, további három dimenzióval bővítenék a lemezek adattároló kapacitását.

A kutatók által "ötdimenziós" névre keresztelt optikai adattárolási technológia: az extra dimenziók eléréséhez aranyból készült nanoszerkezeteket alkalmaznak a lemezek felületén - írja a BBC. A nanoszerkezetek segítségével a lemez felületére vetülő lézerfényt útját lehet módosítani, így az mindig a polarizációjának megfelelő miniatűr aranypálcikák által raktározott adatokat olvassa ki, vagy írható lemezek esetén azokat olvasztja meg. Emellett az alkalmazott lézerfény színével is kombinálni lehet az új adattárolási megoldást, amely az adattároló kapacitás további bővítését teszi lehetővé.

A hagyományos DVD-k 4,7-8,5 gigabájtnyi, a jelenlegi csúcsnak számító Blu-ray lemezek kétrétegú változatai legfeljebb 50 gigabájt információt képesek raktározni. Ehhez képest a fent ismertetett módszerek kombinálásával több adatátviteli felület is létrehozható egyetlen lemezen, segítségükkel egy négyzetszentiméteren 140 gigabájtnyi információ raktározása válik lehetővé, azaz egy DVD-méretű lemezen több mint 1600 gigabájtnyi, vagyis 1,6 terabájtnyi információt lehet raktározni, későbbi fejlesztések nyomán pedig a megoldás kiötlői szerint ezt akár 7,2 terabájtra is növelhetik majd.