A válság miatt több szoftvert lopnak

Vágólapra másolva!
Negyvenkét százalékon stagnált 2008-ban a lopott szoftverek aránya Magyarországon: bár év elején még bíztatóan alakult a helyzet, a gazdasági válság hatására újra emelkedni kezdett a kalózprogramok használóinak száma - derül ki a Business Software Alliance (BSA) megbízásából készült felmérésből.
Vágólapra másolva!

Az illegális szoftverek használata ellen küzdő iparági szervezet számára az IDC piackutató cég készített globális felmérést a témában. A szervezet statisztikái szerint tavaly vizsgált 110 ország közül ötvenhétben csökkent az illegális szoftverek elterjedtsége, tizenhat országban növekedett, harminchat országban pedig stagnált ezek aránya. Ez utóbbi a helyzet hazánkban is, ahol a személyi számítógépeken használatos programok 42 százaléka lopott (a statisztika készítésekor a szervereken használatos szoftvereket nem vették figyelembe). Becslések szerint az illegális szoftverek használata tavaly 146 millió dollárnak, vagyis mintegy 30 milliárd forintnak megfelelő kárt okozott az iparágnak.

A recesszió miatt újra lopják a szoftvert

Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője az éves statisztika publikálása kapcsán elmondta, 2008 első nyolc hónapjában még a kalózszoftverek arányának csökkenését tapasztalták, ám meglepő módon az év utolsó négy hónapjában a trend a visszájára fordult, az eredmények jelentősen romlani kezdtek. Sarlós szerint a gazdasági válság számos cégvezetőt ösztönzött illegális szoftverek használatára. A BSA-nál egyébként az idei év első hónapjaiban is a tavaly év végéhez hasonló romlást tapasztalnak.

Globális átlagban a tavalyi év során összesen három százalékkal emelkedett a kalózszoftverek aránya, 41 százalékos részesedéssel, míg az Európai Unión belül az átlag 35 százalék maradt. Európában az illegális szoftverek aránya Ukrajnában (84 százalék), Albániában (77 százalék) és Szerbiában (74 százalék) volt a legmagasabb. A legalacsonyabb illegális szoftverhasználati aránnyal Luxemburg (21 százalék) és Ausztria (24 százalék) érte el.