Árulják az oroszok Mac-klónját

Vágólapra másolva!
Egy újabb társaság próbálkozik az Apple operációs rendszerét futtató, ám az eredetinél olcsóbb Mac-klón számítógépek gyártásával: ezúttal egy orosz cég, a RussianMac kísérletezik ezzel.
Vágólapra másolva!

Macintosh-klón számítógépekkel azért nem lehet találkozni a boltok polcain, mert az Apple által fejlesztett operációs rendszer, a Mac OS X végfelhasználói szerződésében foglaltak szerint a szoftvert csak a cupertinói cég által gyártott számítógépekre lehet telepíteni.

Ennek ellenére nemrégiben két cég, az amerikai Psystar és a német PearC is megpróbálkozott ezzel különböző jogi kiskapukra hivatkozva - az előbbi társasággal az Apple jelenleg is perben áll, feltehetően az utóbbi céggel sem lesz túl sokáig felhőtlen a Macintoshok gyártójának viszonya. A napokban újabb vállalat, a RussianMac csatlakozótt a Mac-klónok gyártói közé, az orosz cég azt állítja, saját terméke nem sérti az Apple végfelhasználói feltételeit, ráadásul az általa készített konfigurációk még az Apple online frissítéseit is problémamentesen képesek fogadni.

A RussianPC weboldalán összesen nyolcféle masinát kínálnak megvételre, ezek közül a Minibook fantázianevű laptop 120 ezer forintnak, a Pro nevű asztali gép csúcsmodelljét pedig 150 ezer forintnak megfelelő rubelért lehet megvenni előre telepített Mac OS X operációs rendszerrel. A CNet beszámolója szerint az Apple még azért nem fogta perbe a PearC-et és a RussianMac-et, mert két ország jogrendszere jelentősen különbözik az amerikaitól.