Amerikában megelőzte a videojáték a mozit

Vágólapra másolva!
Nem csak a filmkalózoktól, hanem a videojátékok kedvelőitől is féltheti piacát a filmipar. Az NPD Group felmérése szerint több amerikai játszik PC-jén vagy konzolján, mint ahányan moziba járnak - adta hírül a Gamasutra.
Vágólapra másolva!

A piackutató cég márciusi adatai szerint az elmúlt fél évben az amerikaiak 63 százaléka vásárolt számítógépes vagy konzolos játékot, viszont alig több mint a megkérdezettek fele ment el moziba megnézni egy filmet. A 2009 márciusi és az azt megelőző három hónap adatai szerint a játékosok átlagosan havi 38 dollárt költöttek különböző játékokra és ahhoz kapcsolódó anyagokra.

Az elemzők szerint a játékosok számának bővülése a közösségi oldalakon keresztül elérhető játékokkal és az online fizetés után letölthető szoftvereknek köszönhető. A zenékhez és a filmekhez hasonlóan a játékokat is inkább fizikai formájukban, lemezen veszik meg a játékosok, de kitartóan emelkedik a digitális letöltést és egyéb vásárlási formákat választók tábora. Az Amerikai Szórakoztatóipari Trendjei címet viselő tanulmány szerint a havi szórakoztatóipari költések - amelyben benne foglaltaik a zene és a film is - egyharmadát teszik ki a játékvásárlások - nyiatkozta Anita Frazier, a cége elemzője.

A hagyományosan játékosnak számító csoport látóköre is bővül az új lehetőségekkel. A gamerek 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy böngészőben futó játékokkal is foglalkozott, 12 százalékuk játszott közösségi oldalon, és közel húsz százalékuk próbálta ki a telefonja beépített játékait. A gamerek egytizede még új szoftvert is vett a telefonjára.

A megkérdezettek 12 százaléka tervezi új játék vásárlását és 13 százalékuk szándékozik elmenni moziba az elkövetkező év során.