Adatbázis készült a brit gyerekekről

Vágólapra másolva!
Minden egyes brit gyermekről tartalmaz részletes információkat az a vitatott adatbázis, amely a szigetországban indult el, tartalmához pedig hivatásos gyermekgondozók férhetnek hozzá.
Vágólapra másolva!

A ContactPoint-nak nevezett adatbázis létrehozását Victoria Climbie tragikus halála váltotta ki - a 17 hónapos kisfiú súlyos bántalmazások következtében hunyt el annak ellenére, hogy szociális munkások és egészségügyi szakemberek nyolc hónapon keresztül követték a szenvedéseit.

A 224 millió fontos rendszer elindulását eddig kétszer is elhalasztották adatvédelmi aggályok miatt. 2007-ben a Deloitte & Touch tanácsadócég már megvizsgálta a tervezetet, és azt a következtetést vonta le, hogy az adatbázis sosem lesz 100 százalékig biztonságos. A kormány szerint azonban a ContactPoint sokkal koordináltabbá teszi a gyermekek ellátását és megakadályozza, hogy a veszélyeztetett esetek elkerüljék a hatóságok figyelmét. Az adatbázishoz alapos biztonsági képzést követően, 390 ezer ember fér majd hozzá. A rendszer először Anglia észak-nyugati részében, 17 helyi hatóság számára lesz elérhető, majd kiterjesztik az egész országra.

Az adatbázisban szereplő több mint ötvenezer veszélyeztett gyermek adatai kiemelten védettek lesznek, mert a kormány szeretné megakadályozni, hogy a róluk tárolt információk rossz kezekbe kerüljenek.
A hatóságok szerint, a ContactPoint lehetővé teszi, hogy egy adott szakterület képviselői azonnal láthassák, hogy egy gyermek rajtuk kívül milyen szervekkel került még kapcsolatba s ezzel évi 5 millió munkaórát takaríthatnak meg, melyet ezentúl az adminisztráció helyett a gyermekek segítésére fordíthatnak - számolt be a BBC.