A wifi fontosabb az ételnél a repülőn

Vágólapra másolva!
Az utasszállító repülőkön utazó amerikai üzletemberek fontosabbnak tartják azt, hogy tudjanak internetezni a levegőben, mint a fedélzeten kapott étel minőségét - derül ki az American Airlines és a HP felméréséből.
Vágólapra másolva!

Az e-mailben végzett kutatás eredményeiből kiderül, az amerikai üzleti utazók a legfontosabb fedélzeti kényelmi szolgáltatásnak a wifi internetet találják, a szolgáltatást a válaszadók 47 százaléka voksolta az élre, míg az olyan alapszolgáltatásokat, mint amilyen a felszolgált étel, csupán 30 százalék tartotta kiemelt fontosságúnak.

A laptoptöltés is hasznos

A megkérdezett, gyakorta repülő üzletembereket leginkább laptopjának lemerülése zavarja az utazás során (67,7 százalék), 26,3 százalékuk pedig a töltés lehetőségének hiányát tartja problémásnak. A válaszadók 24 százaléka szerint nem is a wifi, hanem a laptop fedélzeten való töltésének lehetősége a leghasznosabb kényelmi szolgáltatás egy repülőn.

Ezen kívül a kutatásból az is kiderül, hogy az utazók tapasztalatai szerint a repülőgép fedélzetén jelentősen csökken a munka hatékonysága, míg a hotelben vagy a repülőtéren még hatékonyan tudják végezni feladatukat a dolgozók. A felmérés készítését végző American Airlines egyébként befejezte a légi internetszolgáltatás tesztelését, s ennek eredményeként több mint 300 belföldi járatán teszi elérhetővé a szolgáltatást az elkövetkezendő két év során.

Laptop nélkül is lehet majd

A New York Times témába vágó cikke szerint jelenleg a főbb útvonalakon közlekedő amerikai belföldi járatok mintegy kétharmadán érhető el légi internet, ezek használatáért átlagosan 10-13 dollárt, vagyis két-kétezerötszáz forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Míg jelenleg a legtöbben munka céljára használják a szolgáltatást, a közeli jövőben a légi internet szórakoztató funkciót is betölthet, felváltva az ülések hátába szerelt, elavult videós rendszereket.

Minden bizonnyal kényelmesebb lenne az internetes szolgáltatásokat közvetlenül az utas előtti ülés képernyőjén használni, mint egy ölben tartott laptopon, szakértők szerint a légi internet következő generációjához a felhasználóknak már nem is lesz szükségük saját eszközeikre a világháló eléréséhez. Ugyanakkor egy ilyen jellegű szolgáltatás beépítéséhez komoly szervert kell applikálni a fedélzetre, ami extra súlyt jelent, ráadásul jóval komolyabb költséggel is jár a jelenlegi wifis rendszereknél.