Május végén jelenik meg a könyvek iPodja

Vágólapra másolva!
Az e-könyvek iPodját tervezi piacra dobni az Interead nevű cég. A már nevében is a menőségre utazó hat hüvelykes e-papír kijelzővel és 1 gigabájt memóriával szerelt COOL-ER 250 dollár körüli áron kerül forgalomba május végén - adta hírül az Engadget.
Vágólapra másolva!

Kétség nem fér ahhoz, hogy az ár lesz a Cool-er legnagyobb vonzereje. A kütyü weboldala szerint a május legvégétől forgalomba kerülő e-könyv-olvasó 249 dolláros áron, azaz körülbelül 54 ezer forintért lesz megvehető. A versenytársnak számító berendezések legalább száz dollárral kerülnek többe, így az olcsó berendezés jelentős előnnyel indul. A Engadget értesülései szerint a kütyü alacsony, már majdnem barátságos, ára ellenére a gyártó nyereséggel tudja eladni mindegyik példányt.

Forrás: [origo]
Tagadni sem lehet, hogy az iPod nano ihlette

A vidám színekben érkező Cool-er egy gigabájt beépített memóriáját SD-kártyával lehet bővíteni. A weblap nem szolgál arról információval, hogy a nagyobb kapacitású SDHC kártyákat támogatja-e az olvasó. Az viszont biztos, hogy legalább négy gigabájttal ki lehet bővíteni az Cool-er memóriáját. Az e-könyv-olvasóba lítium-polimer akkumulátor került, ami egy feltöltéssel nyolcezer lapozást bír ki. A készüléken csak a mobiltelefonokról ismert, legkisebb jack csatlakozó van, ám minden példányhoz adnak átalakítót, hogy a hagyományos fülhallgatókkal is lehessen használni.

Nem csak kalózkönyvvel működik

A kütyü csak egy maréknyi formátumot fog támogatni, mindösszesen a TXT, az ePub és a PDF formátumú könyveket, a JPEG képeket, valamint az mp3-makat tudja megnyitni. A csekély formátumválasztékért kárpótol, hogy kétfajta jogvédelmet is ismer az eszköz, így a nagy digitális könyvesboltok is nyitva állnak az olvasók előtt, nem csak a CoolerBooksról vásárolhatnak olvasnivalót a felhasználók.

A készülék felszereltsége spártainak is nevezhető, azonban mindet tartalmaz, ami az olvasáshoz szükséges. Nincs benne se mobilnetes modem, se wifi kártya, könyvet csak a számítógéphez kapcsolva vagy SD-kártyán lehet az olvasóra juttatni. A Cool-er billentyűzettel sem rendelkezik, helyette csak az iPodok kezelőtárcsájára hasonlító négyirányú gomb található a készüléken. A szoftverekkel már nem spóroltak ennyire a kütyü tervezői, az mp3 lejátszó mellett egy Sudoku programot is mellékeltek a géphez. Könyveket bármilyen Mac-ről vagy Windows-t futtató PC-ről fel lehet tölteni a készülékre.