A 3G miatt kaptak rá nagyon a mobilra a kínaiak

Vágólapra másolva!
A gyorsabb adatforgalmat lehetővé tévő harmadik generációs (3G) kínai mobilhálózatok elindulásával a mobiltelefon használók száma is gyorsabban bővül - közölte a kínai média kedden.  A kínai Ipari és Információtechnológiai Minisztérium adatai szerint az ázsiai országban a mobiltelefon előfizetők száma március végére elérte a 670 milliót, amely többek között a 3G szolgáltatás elindításának köszönhető.
Vágólapra másolva!

A kínai mobilhasználók száma tavaly július végére érte el a 600 milliót, azóta havonta átlagosan 7,42 millió előfizetővel nő a cégek ügyfélköre.

A vezetékes előfizetéssel rendelkező 335 millió felhasználóval együtt a kínai telefonhasználók száma meghaladja az 1 milliárdot - mondta Hszi Kuo-hua (Xi Guohua), ipari és információtechnológiai miniszter.

A kedvező adatok ellenére az ágazatból származó nyereség 18,7 százalékkal 37,65 milliárd jüanra (1127 milliárd forintra) csökkent az első negyedévben. A telekommunikációs iparág bevétele 1,86 százalékkal 202,42 milliárd jüanra emelkedett az előző évhez képest, miközben a távközlési díjak tavaly márciushoz viszonyítva 6,76 százalékot estek.

A készülékgyártók is a gyors internethasználatot, video-telefonálást és a mobilon keresztüli tévénézést lehetővé tévő szolgáltatás terjedésétől várják a fellendülést, miután az egész világon az év első három hónapjában összesen 15,8 százalékkal, 244,8 millió darabra csökkent a készülékgyártás. Az elmúlt húsz évben ez a legnagyobb arányú visszaesés.

Az első negyedévben Kínában is mintegy 3 százalékkal esett vissza a termelés, a 3G előnyeit kihasználó készülékek iránti keresletnövekedést a szakértők kedvező jelnek tartják.

A sina.com.cn online közvélemény-kutatásában részt vevő 363 ezer válaszoló közül mindössze 1,9 százaléknak volt fogalma arról, hogy valójában mit is jelent a 3G szolgáltatás, ennak ellenére 59 százalék már most kijelentette: biztos, hogy 3G előfizető lesz.