Hallás nélkül mondja meg a beszélt nyelvet a szoftver

Vágólapra másolva!
Angol kutatók olyan számítógépes rendszert fejlesztettek, amely az arc- és ajakmozgások megfigyelésével képes megállapítani, hogy a beszélő milyen nyelvet használ. Hasonló technológia révén született meg a Star Trek szereplők felismerésére és követésére képes szoftver.
Vágólapra másolva!

A Kelet-angliai egyetem (UAE) informatikai tanszékének munkatársai egy 23 fős, két vagy három nyelven beszélő tesztalanyokból álló csoport segítségével olyan rendszert hoztak létre, amely rendkívüli pontossággal képes megállapítani beszélt nyelvet a megfigyeltek arcmozgása alapján - számolt be a CNet. A program több más nyelv mellett képes felismerni az angol, francia, német, arab, mandarin, kantoni, olasz, lengyel és orosz beszédet.

Olyan számítógépes technológia, amely valamilyen szinten képes szájról olvasásra, arckifejezések, érzelmek felismerésére, már eddig is létezett, ám az EUA fejlesztése az első, amely az adott nyelvekre jellemző száj- és arcmozgások alapján azt is megállapítja, hogy az illető milyen nyelven beszél. A felfedezés gyakorlati haszna a halláskárosultak segítése mellett a biztonságtechnológiai cégek és a fegyveres erők számára lehet fontos.

"Izgalmas előrelépés ez az automatizált szájról olvasó technológiák terén, és egyben első tudományos bizonyítéka annak, amit mindig is sejtettünk: hogy amikor az emberek különböző nyelveken beszélnek, más és más ajakformálást használnak, más és más ütemben" - nyilatkozott a kutatás egyik vezetője, Stephen Cox. Az UAE professzora szerint a különböző nyelvek elemzése során arra jutottak, hogy a franciául beszélők sokat kerekítik az ajkukat, míg az arab beszélőknél feltűnő a nyelv intenzív mozgása.

Forrás: [origo]
Star Trek, ahogy az arcfelismerő látja

Szintén az arcfelismeréssel kapcsolatos újdonságot mutatott be egy, az amerikai Carnegie Mellon egyetemről indult vállalkozás, a Pittsburgh Pattern Recognition. A cég szoftvere a Star Trek tévésorozat egyes szereplőinek megjelenését teszi követhetővé a különböző epizódokban. Az "arcbányászatnak" keresztelt technológia jelenleg a szemből vagy részben szemből látható arcokat tudja felismerni. Érdekesség, hogy a rendszer arra is képes, hogy követve a szereplők mozgását, olyan helyzetekben is megállapítsa a személyazonosságukat, amikor erről csak valamelyik környező filmkockáról származik információja. Például, ha az Enterprise űrhajó parancsnokát alakító William Shatner hátat fordít a kamerának, és elsétál, a szoftver az arc detektálása nélkül is tudja, hogy a képen Kirk kapitányt látjuk.