Drágán fizethetünk az olcsó roamingért

Vágólapra másolva!
Szavazott az Európai Parlament: olcsóbban küldhetünk külföldről SMS-t, valamint mérséklődik a mobilinternetes roaming ára is. A forint-euró árfolyamemelkedés és a kilátásba  helyezett általános forgalmi adóemelés miatt azonban lehet, hogy itthon fel sem fog tűnni az árcsökkentés.
Vágólapra másolva!

Több mint hatvan százalékkal csöken az EU-tagállamokban a több országot érintő SMS-küldés díja, és mérséklődik az adatroaming, azaz a külföldi mobilinternet-használat nagykereskedelmi ára is. Az Európai Parlament plenáris ülése által szerdán megszavazott európai uniós jogszabály 2009 június elsejével lép életbe.

Az új előírás szerint az Európai Unión belül külföldre utazó uniós polgároknak a mostani 29 centes átlagárral szemben legfeljebb 11 centbe kerül majd egy SMS küldése, a mobiltelefonos adatátvitel nagykereskedelmi ára pedig egy euróra, majd 2011 nyarától 50 centre csökken a jelenlegi 1,7 euróról. A határozat értelmében tovább csökkennek a külföldi mobiltelefonálás (roaming) díjai is. 2011 júliusára két lépcsőben 0,35 euróra esik a híváskezdeményezés tarifája 0,46 euróról, a hívásfogadásé pedig 0,22-ről 0,11 euróra.

A mobilinternet-használat esetében a nagykereskedelmi árat szabályozza az EU, ez legfeljebb 1 euró lehet megabájtonként. A parlament által elfogadott javaslat alapján ez a díj is csökkenni fog az évek folyamán. 2010. július 1-jétől 80 eurócentre mérséklődik a mobinetezés ára, 2011. július 1-jétől pedig 50 eurócentbe kerül majd egy megabájt. További változtatás, hogy a jelenlegi, többnyire perc alapú számlázási rendszert, az első harminc másodperc letelte után másodperc alapúra cserélik.

A parlament nagy többséggel, 646 támogató és 22 ellenszavazattal fogadta el a jogszabályt. A végső jóváhagyás az EU-tagországok távközlési minisztereire vár, de mivel a két intézmény már előre megállapodott a most megszavazott szövegben, ez nem lehet kétséges. A díjcsökkentés 37 millió európai turista és 110 millió utazó üzletember számára jelent kedvezőbb üzenetküldési és internetezési feltételeket.

A szavazás kimenetelét a fogyasztóvédelmi szervezetek valamint a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) is üdvözölte. Az NHH azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az olcsóbb tarifák ellenére, a forint-euró árfolyamváltozások és a kormány által kilátásba helyezett áfa-emelés miatt a magyar fogyasztók könnyen szembesülhetnek a mobiltelefonálás árának drágulásával.

Az uniós roaming-szabályozás 2007-es bevezetése óta a hívásindítás és -fogadás ára mintegy 40-60 százalékkal csökkent. A három magyar szolgáltató ügyfeleinek jelenleg az unió területén barangolva a hívásindítás legfeljebb 127,4 forintba, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb bruttó 60,9 forintba kerülhet.