Érintőképernyős munkaasztal a sufniból

Vágólapra másolva!
A Maximum PC munkatársai bemutatták, hogyan készíthetünk a Microsoft Surface-hez hasonló érintőképes munkaasztalt - meglepően alacsony költségvetésből.
Vágólapra másolva!

A Microsoft Surface-t már bemutattuk, ám sajnos 12 ezer dolláros ára megakadályozza hogy elfoglalja a dohányzóasztal helyét a nappaliban. Hasonló eszközt azonban, úgy tűnik, magunk is készíthetünk, ha nem riadunk vissza a kétkezi munkától.

A Maximum PC Surface számítógépéhez egy PC-t (Core 2 Duo, 2G Ram), egy projektort, egy PS3 kamerát, számos infravörös LED-et és egy plexilapot használtak. A felhasznált alkatrészek ára a projektor és a PC árát nem számítva mindösszesen 350 dollár.

Forrás: [origo]

Hogy hogyan működik ?

Az infravörös fényt a plexilap élein keresztül irányítják annak két lapja közé. Az infravörös fény a két sík határolta térből a teljes visszaverődésnek köszönhetően egészen addig nem lép ki, amíg a felületet valamivel meg nem érintjük.

Forrás: [origo]


Az infravörös fény érzékelésére a felhasznált kamerában az infravörös szűrőt eltávolították, és helyette, hogy a látható fény ne jusson a szenzorokig, egy régi floppylemezből vágott lapkát helyeztek el.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]

A kamera tehát, amely alulról nézi a plexilapot, valami ilyesmit lát, ha ráhelyezzük kezünket:

Forrás: [origo]

Az így kapott kép feldolgozására Touchlib nyílt forráskódú multi touch interfészek támogatására használt könyvtárt használtak. Az eredmény mindenképpen lenyűgöző, egyetlen hátulütője, hogy jelenleg csupán a Touchlib felhasználásával készített alkalmazásokat használhatjuk rajta.