Javítóvizsga helyett hackeltek az egyetemisták

Vágólapra másolva!
Javítóvizsga helyett a hackerek eszközeihez próbált nyúlni három Amerikai egyetemista. A lebukott ötletgazdát huszonkét hónap börtönre ítélte a bíróság - írja a Register.
Vágólapra másolva!

Az összes billentyűleütést elmentő keylogger program telepítésével próbált javítani teljesítményén a floridai A&M Egyetemen tanuló 29 éves Christopher Jacquette és két társa. A szoftvert 2007 augusztusában telepítette fel a jegyeivel elégedetlen Jacquette az új hallgatók regisztrációjakor használt egyetemi gépekre. A program segítségével megszerzett jelszavak birtokában a trió bejutott az intézmény PeopleSoft tanulmányi rendszerébe, és nekilátott igazságot tenni.

A csapat már az első behatoláskor hozzányúlt saját és barátaik jegyeihez, több alkalommal a bukást jelentő F osztályzatot írták át tökéletes teljesítményt jelző A-ra. Az átlag javítása nem volt elég, két hallgatónak a lakcímét is megváltoztatták, hogy ne kelljen a más államokbeli diákokra szabott magasabb tandíjat fizetniük. Mikor Jacquette megkapta az adatmódosítás hatszáz dolláros árát, SMS-ben kérte fel tettestársát a változtatásra.

Buta hibák miatt buktak le

A trió lebukása nem a véletlenen múlt, számos nyomot hagytak maguk után az amatőr hackerek. Az egyetem biztonsági felülvizsgálatakor megtalálták a keylogger programokat, a trió által feltuningolt mintegy 650 jegyet pedig az intézmény adminisztrátorai visszaállították. Az elkövetőkhöz való eljutást segítette, hogy meg sem próbáltak elrejtőzni, a módosításokat többnyire otthoni számítógépükről végezték el.

Az elkövetők telefonjának átvizsgálása során nem csak a lakóhely megváltoztatására vonatkozó kérés került elő, a rendőrök számos egyetemi jelszót is megtaláltak a készülékeken. A trió helyzete azért különösen kellemetlen, mert a tandíjjal való csalás százezer dolláros veszteséget is okozhattak volna az egyetemnek.