Az interneten is "terjed" a sertésinfluenza

Vágólapra másolva!
Az interneten is "terjed" a sertésinfluenza, persze csak a keresések és a csevegések számát tekintve; az utóbbi hét során milliók akartak információt szerezni a betegségről, a Google keresőjébe 5,4 millió amerikai ütötte be a kifejezést.
Vágólapra másolva!

A sertésinfluenzaként emlegetett járványról szóló csevegések uralják a blogokat, valamint a Twitterhez, illetve a Facebookhoz hasonló közösségi oldalakat. "A betegség terjedésével arányosan nő a közvélemény érdeklődése, különösen a tünetek érdeklik az amerikaiakat" - számolt be Heather Hopkins, az internethasználatot kutató Hitwise elemzője. "A sertésinfluenza az új Susan Boyle" jegyezte meg ironikusan az egyik twitterező, a brit tehetségkutató versenyben felbukkant skót énekesnő hirtelen jött internetes sikerére utalva.

Az utóbbi napokban a weben kutakodók milliói kötöttek ki a Wikipédia, a Google és az atlantai Járványügyi- és Megelőző Központ (CDC) internetes oldalán. Az atlantai intézet portáljának látogatottsága 442 százalékkal nőtt, szakértők további emelkedéssel számolnak a következő napokban. A Google sem tétlenkedett, külön oldalt üzemeltet a betegségről szóló információkról és a terjedés felmérésére.

Az internetes zsongást a közösségi oldalak is gerjesztik - állítja Susannah Fox, a Pew Kutatási Központ internetkutató programjának vezetője. "A közösségi média az információk kaptára, és mi vagyunk a méhecskék, akik elmerülnek benne, majd a talált információkkal visszatérnek a való világba" - magyarázta a kutató.

Noha az emberről emberre terjedő vírust teszik felelőssé 159 mexikói halálesetért, és a betegség az Egyesült Államok mellett már máshol is felütötte a fejét, több szakértő úgy gondolja, hogy a témával intenzíven foglalkozó média is felelős a közvélemény nyugtalanságáért.