Vágólapra másolva!
3D-s Asztal a Windowshoz ingyen, húsvéti képernyőkímélők és egy csomó érdekes, ötletes játék várja hétvégi szoftverválogatásunk olvasóit. A kockább lelkületű felhasználóknak az egyik legpraktikusabb fájlkezelőt, és egy játékszoftver-felturbózó alkalmazást ajánlunk kipróbálásra.
Vágólapra másolva!

EASTER 3D SCREEN SAVER
Forrás: [origo]
A húsvéti képernyővédő próbaváltozatának letöltése (16 megabájt)

Egy igazán aranyos képernyőkímélő, amelyben hímes tojások, szép zöld gyep, és ugráló nyuszikák fogadják a felhasználót, amely emellett a pontos időt és a dátumot is mutatja. Sajnos az ingyenes változat elég gyakran figyelmeztető üzeneteket jelenít meg, amelyben a teljes verzió megvételére buzdítja használóját. Egy jóval kevésbé látványos alternatívája lehet ez a képernyővédő.

3D MAGIC MAHJONGG HOLIDAYS EASTER

Forrás: [origo]

A játék demójának letöltése (4 megabájt)

Húsvéti témájú madzsong-játék, amelynek dominóin ennek megfelelően az ünnephez illő szimbólumok, többek közt hímes tojások, nyuszik és csengettyűk találhatók. Mivel nem mai programról van szó, a látvány terén kicsit szerényebb képességekkel bír, cserébe hardverigénye is igen alacsony. A letölthető próbaváltozat kétórányi játékidőt biztosít.

X-BLADES

Forrás: [origo]

A játék magyar feliratos demójának letöltése (793 megabájt)

Ha anno a Tomb Raider-t a japánok készítették volna, az minden bizonnyal olyan lett volna, mint a nemrég megjelent X-Blades, melynek demója magyar feliratos változatban tölthető le. Még a történet is hasonló: a játékos egy Ajumi nevű kincsvadász lányt alakít, aki nagyban hasonlít Lara Croftra, ráadásul ennek a programnak a készítői még formás fenekét is ruhátlanra tervezték. A mozgás alapvetően a W, A, S, D-billentyűkkel és egérrel történik, ugrani a Space-szel lehet, ezenfelül a bal egérgombbal kardozni, a jobbal pisztollyal lövöldözni lehet a szembejövő szörnyekre. Ezen túlmenően még egy rakás egyéb billentyű szolgál a játék során felfejleszthető extra képességek, például a földrengéskeltés és a tűzgolyólövés előcsalogatására, ezeket az Opciók menüben érdemes átfutni.

AND YET IT MOVES

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (34 megabájt)

A híres csillagász, Galiei mondta ki a halála előtt a játék címét viselő mondatot: És mégis mozog (a Föld), amelyről a rendkívül ötletes, szép kivitelezésű program a címét kapta. A szoftverben az ügyességére és a logikájára egyaránt szüksége lesz a játékosnak a továbbjutáshoz. A fent látható kedves papírfigurával kell haladni a papírból készült, bábfilmszerű háttéren az A, D billentyűkkel - ugrani a W-vel lehet. Extra lehetőségként az egész világ elforgatható a kurzormozgató billentyűkkel, így a korábban megmászhatatlan hegyomlás hamar lejtővé változtatható át. Persze nem árt vigyázni, mert a horizont pörgetése azzal is együtt jár, hogy az eddig nyugodtan a helyén fekvő sziklák könnyedén a játékos fejére potyoghatnak. Remek ötlet, remek játék, jó szórakozást kívánunk hozzá!

BRAID

Forrás: [origo]
A játék demójának letöltése (120 megabájt)

Az Xbox 360 online játékszolgáltatásán debütált először ez az ugyancsak különleges platformjáték, amely ugyancsak megmozgatja az agytekervényeket is. A játékban a képen látható figurát, Timet irányíthatja, aki egy elrabolt hercegnő kiszabadítására vállalkozott. A gyönyörű, festményszerű grafika mellett a Braid-et kellenes komolyzene kíséri végig. A pályák során Super Marióhoz hasonlóan a fejükre ugrálva lehet likvidálni a szörnyeket (mozgás: kurzorgombok, ugrás: Space), ám ebben ki is merül minden hasonlóság az ősi videojátékkal. Készítője ugyanis görbe tükröt mutat játékával a hasonló mászkálós programok készítőinek, amelyekben többnyire egy-egy pályát százhuszonhatszor kell megpróbálni teljesíteni. A Braid-ben akkor sincs baj, ha hibázik az ember, a Shifttel ugyanis korlátlanul vissza lehet forgatni az időt - így a szakadékba zuhanva sincs veszve minden. Az ugráláson, megfelelő platformokra feljutáson és kulcsok felvételén kívül puzzle-okat is meg kell oldani a játékban.

BUMPTOP

Az ingyenes segédprogram letöltése (12 megabájt)

A héten megjelent, ingyenes verzióban is elérhető alkalmazás egy háromdimenziós asztal, amely a Windows XP, Vista és 7 rendszerek háttérképének helyére települ be. Telepítését követően egy valódi szobához hasonlító, háromdimenziós felületet jelenít meg, melyben a dokumentumokat, képeket, ikonokat és egyéb fájlokat úgy lehet rakosgatni, mintha fizikailag is létező tárgyak volnának. Ezenkívül az elemeket az egérrel ki lehet jelölni, és egy mozdulattal egymásra pakolni, továbbá az ikonokra, fájlokra jobb gombbal kattintva fel is lehet nagyítani, hogy jobban látsszanak a képernyőn - ugyanez fordítva is lehetséges. Jegyzeteket, képeket a virtuális falakra is lehet akasztani, a többi egyedi funkció használatát pedig a fenti bemutatóvideón érdemes megszemlélni. Az alkalmazást egy torontói egyetemista készítette, és extra funkciókat kínáló fizetős változat is létezik a BumpTopból.

HAWKSCOPE

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (2 megabájt)

Ez az ingyenes segédprogram a merevlemezek és más meghajtók tartalmának kényelmes, egy kattintással való elérését teszi lehetővé. Telepítését követően - Windows esetében - megbújik a Tálcán, és rá kattintva pillanatok alatt be lehet lépni a kívánt mappába akár az Intéző megnyitása nélkül is. Honlapján Linux és Mac OS X alá elérhető verziói is elérhetők.

GAME BOOSTER

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (700 kilobájt)

Windows alatt használható ez az ingyenes segédprogram, amely játékosoknak nyújthat segítséget: indítását követően minden olyan futó alkalmazást, szolgáltatást le lehet záratni vele, amely a játékok futtatása során feleslegesen terhelné a rendszert. Emellett a program a memóriát is kiüríti a többnyire teljesítményigényes játékok indítása előtt, és optimalizálja a rendszert azok futtatásához, továbbá felkínálja azt a lehetőséget is, hogy a megnyitott alkalmazások mindegyikét egy kattintással bezárja a felhasználó. Windows XP és Vista alatt egyaránt működőképes.