A Facebook a netezők heroinja Európában

Vágólapra másolva!
Szinte a semmiből tört élre az elmúlt egy évben a Facebook az európai interneten: több országban már most ez a legnépszerűbb közösségi szájt, és a weben töltött idő 4 százalékát a közösségi oldal böngészésével töltik el a kontinens nyugati felének internetezői a comScore adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben 314 százalékkal nőtt a Facebook népszerűsége az európai internetezők körében a piackutató cég szerint, ami azt jelenti, hogy a szájt idén februárban már százmillió látogatót vonzott a kontinensen - míg egy évvel korábban még csak 24 milliót. A növekedési adatok már csak azért is döbbenetesek, mert a közösségi oldal a legtöbb, a comScore által monitorozott országban a semmiből tört élre.

Az amerikai székhelyű piackutató vállalat 17 nyugat-európai ország mellett Oroszországról és Törökországról adott ki statisztikákat, és ezek közül a közösségi oldal 11-ben az első vagy második legnépszerűbb szájt a kategóriájában. A comScore adataiból az olvasható ki, hogy a növekedés főleg azokban az országokban volt jelentős, amelyek nem angol anyanyelvűek, vagy nem elterjedt ott az angol nyelv használata.

Míg a brit, az ír vagy a svéd és norvég piacon nem érte el a 100 százalékot a Facebook népszerűségének éves növekedése, addig máshol robbanásszerű volt: Olaszországban 2721, Spanyolországban pedig csaknem 1000 százalékot regisztrált a cég februártól februárig, és ott a legnépszerűbb weboldal is egyben, de a listában máshol is van példa 3-500 százalékos változásra. "A növekedési adatok, amiket látunk, hihetetlenek" - nyilatkozta a statisztikákkal kapcsolatban a comScore egyik vezetője az adatokról hírt adó AllFacebook híroldalnak.

Az elképesztő számokra a magyarázat részben az, hogy az USA-ban és az angolszász interneten (ahol az említett brit vagy skandináv netezők a nyelvismeret miatt otthonosan mozognak) eddig is népszerű közösségi oldalnak az elmúlt évben készültek el a különböző európai nyelvekre fordított változatai. A spanyol nyelvű Facebook 14 hónappal ezelőtt indult el, a felhasználók által készített magyar nyelvű felületet pedig az elmúlt év végén vehették birtokba a hazai netezők. A legfrissebb adatok szerint a Facebooknak Magyarországon körülbelül 200 ezer felhasználója van, és a számuk december óta duplázódott meg.

A 2004-ben eredetileg egyetemisták, főiskolások számára elindított közösségi oldalból kinőtt szájt, miután a nagyközönség számára is elérhetővé vált, elsőként az Egyesült Államokban tarolt, de mint a legfrissebb számok mutatják, jelenleg Európában növekszik a legintenzívebben: havi 275 millió látogatójának jelentős része a kontinensünkről kerül ki.

A Facebook nemzetközi szinten 175 százalékos növekedést könyvelhetett el az elmúlt egy évben, a regisztrált felhasználóinak száma pedig már több mint 200 millió. Az oldal egykori vetélytársa, a MySpace csupán 130 millió felhasználóval rendelkezik, és a Facebookot az Alexa statisztikái szerint ma már napi szinten háromszor annyian keresik fel, mint az egykor piacvezető közösségi oldalt.