Másfél év börtönt kaphat a koreai blogger

Vágólapra másolva!
18 hónapot tölthet börtönben a "Minerva" néven publikáló 31 éves blogger, akit a dél-koreai hatóságok még januárban tartóztattak le azzal a váddal, hogy a második legnagyobb nemzeti portál fórumán tett megjegyzései destabilizálták az ország devizapiacát.
Vágólapra másolva!

A gazdasági kérdésekkel foglalkozó Park Dae-sung kommunikációt tanult, de diplomája nincs, gazdasági előképzettséggel nem rendelkezik, a területen gyakorlati tapasztalata sincs, édesapja szerint ideje nagy részét egyedül tölti szülei lakásában található szobájában. Mégis, a Lehman Brothers csődjét öt nappal az esemény bekövetkezte előtt megjósolta, miként az ország valutájának zuhanását is előrejelezte. Ez utóbbi jóslata váltotta ki a dél-koreai kormányzat haragját, amely azzal vádolja, hogy a bejelentésével hozzájárult a nemzeti valuta árfolyamának dollárral szembeni zuhanásához. Az őrizetbe vételre egyébként egy a rémhírterjesztéssel foglalkozó paragrafus "kreatív" felhasználása adott lehetőséget - számolt be a Slashdot.

Rengetegen olvasták a blogot

Letartóztatása pillanatáig Park oldalán 40 millió oldalletöltést regisztráltak, ami nem kis mennyiség egy 48 millió lakosú országban. Népszerűségére jellemző, hogy a dél-koreai médiában "online orákulumnak" és az "internet gazdasági elnökének" is nevezték. A bloggert, őrizetbe vétele előtt, az akkor még gazdasági miniszter - a héten lemondott- Kang Man például nyilvános, szemtől-szemben vitára szerette volna kihívni.

Miközben ősszel "Minerva" már előre jelezte a gazdasági összeomlást, a kormányzat a piacok minimális csökkenéséről és folytatódó gazdasági növekedésről beszélt. Az egy hónap híján egy éve hatalmon lévő Lee Myung-bak dél-koreai elnök egyébként is megtépázott népszerűségén tovább rontott Park letartóztatása és az azt kísérő tiltakozások. A dél-koreai polgárok azt gondolják, hogy a jogászok szerint is labilis alapokon álló letartóztatás annak köszönhető, hogy az elnök nem képes elviselni az ővével ellentétes véleményeket.

Aggodalmas a blogger letartóztatása

Civil jogvédő szervezetek szerint is aggodalmakra ad okot Park elhallgattatása, véleményük szerint a blogger bűne az volt, hogy blogjában rossz színben tüntette fel a dél-koreai kormányt. A Jogászok egy Demokratikus Társadalomért nevű szervezet szerint, ha a bíróság bűnösnek találja "Minerva"-t, mindenki tartózkodni fog attól, hogy véleményét online fórumokon is kifejtse.

Lee kormánya a rémhírterjesztésre vonatkozó paragrafust egyébként már tavaly is megpróbálta felhasználni egy aktivista ellen, aki sms-ben szervezett tiltakozó megmozdulást az amerikai marhahús behozatala ellen, akkor azonban a bíróság ejtette az ügyet. Érdekes, hogy bár Park elismerte, ő írta "Minerva" néven a vitatott bejegyzéseket, számos gazdasági szakember állítja, hogy ők is publikáltak ezen a néven, a hatóságok mégis elutasítják a további vizsgálatokat, mondván megcáfolhatatlan bizonyítékokkal rendelkeznek a blogger ellen.