Új iGO és Eee PC-riválisok érkeznek

Vágólapra másolva!
Az Acer nagyon olcsó, hűségakcióban akár ingyenesen is elvihető okostelefonokkal hódítana, az MSI alaposan megszorongatja az Asust az Eee PC riválisául szánt asztali és hordozható gépeivel, megújul az iGO navigációs szoftver és érkeznek a mai játékokat is tökéletesen futtatni képes, méregdrága laptopok. Összefoglaló a hannoveri CeBIT technológiai kiállításról.
Vágólapra másolva!

"Ingyenes" okostelefonokat akar az Acer

A mobilszolgáltatók számtalan akcióban - hűségszerződés ellenében - idehaza is kínálnak ingyenesen, vagy minimális díj megfizetése ellenében készülékeket megvételre. Az Acer mobiltelefonos üzletágának vezetője a PC Worldnek úgy nyilatkozott, a gyártó ezt a trendet akarja meglovagolni: az Eten cég felvásárlásával számítógépgyártóból mobilcéggé is avanzsált társaság olyan olcsó okostelefonokkal akar megjelenni a piacon, amelyeket hűségakcióban az operátorok akár ingyen is kínálhatnak majd ügyfeleiknek.

Az Acer statisztikái szerint egyébként a világszerte lévő mintegy 4 milliárd előfizető közül csupán 200 millióan használnak okostelefonnak tekinthető, azaz például internet-elérési vagy multimédiás funkciókat nyújtó, nagy képernyős készülékeket. A társaság első mobiltelefonjait - a teljes billentyűzetes M900-ast és az érintőképernyős F900-at - március vagy április tájékán dobják majd piacra, de ezeket a modelleket továbbiak követik majd az ősszel.

A cég emellett bemutatta új netbookját is a CeBIT-en, ez nagyban hasonlít az előd Aspire One-ra, ám nagyobb, 10 colos, ledes háttérvilágítással működő képernyővel szerelik fel. Gyárti adatok szerint 6 és fél órás üzemidőt biztosít majd, tömege pedig 1,3 kilogramm lesz.

Eee PC-riválisok az MSI-tól

A CeBIT-en az Asus mellett az ugyancsak tajvani MSI is bemutatta Atom processzoron alapuló olcsó gépeit. Az új Wind Top masinák leginkább az Apple monitorral egybeépített iMac számítógépéhez hasonlíthatók, bár teljesítményük alacsonyabb annál.

Forrás: [origo]

A többek közt konyhai komputernek szánt Wind Top asztali számítógépeket 19, 20 és 22 colos képátlóval szerelt változatban lehet majd megvenni. Ezek közül az E-sorozatba tartozó modelleket szórakoztatóközpontul szánják, így a nem túl izmos processzor ellenére HD-videók lejátszását biztosító grafikus kártya kerül belsejükbe, és megtalálható lesz közöttük érintőképernyővel szerelt modell is.

Itthon nagy népszerűségnek örvend a gyártó Wind nevű netbookja, ebből két új változat is piacra fog kerülni a közeli jövőben. Az új U115 Hybrid és U110 Eco márkajelzésű minilaptopok elődjükhöz hasonlóan 10 colos képernyővel és a kategóriához mérten nagy méretű gombokkal lesznek felszerelve, de egyéb újdonságokat is kínálnak.

Forrás: [origo]

Az U115-ös masina azért viseli a Hybrid jelzést is, mert kettős háttértárral szerelik fel: egyaránt tartalmaz gyors működésű, mozgó alkatrészt nem tartalmazó SSD-meghajtót és hagyományos winchestert. Az előbbiből 8 vagy 16 gigabájtos kapacitású kerülhet a gépházba, amelyet 120-160 gigabájtos merevlemezzel egészítenek ki. A hibrid megoldásnak köszönhetően az operációs rendszer a gyors háttértáron kaphat helyet, ezáltal gyorsabban működik és a gép is hamarabb elstartol. Ezzel szemben a zenéket, képeket vagy filmeket a hagyományos, jóval alacsonyabb áron beszerezhető, de lassabb merevlemezen lehet tárolni, azaz tulajdonképpen a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

Extra lehetőségként - ha épp nincs szükség a merevlemezen lévő adatokra, a felhasználók ideiglenesen ki is kapcsolhatják majd a merevlemezt, ekkor kizárólag az SSD-meghajtóról üzemel a gép - cserébe viszont akár 12 órás üzemidőt is el lehet érni vele - bár csak takarékos üzemmódban. Ezzel szemben az olcsóbb U110 Eco modellt hagyományos merevlemezzel szerelik fel, ám ezzel is 9 órán át lehet majd használni a beépített hatcellás akkumulátorról. Windbox néven a cég egy meglévő monitor hátuljára rögzíthető - az Asus Eee Box-ához hasonló - atomos masinát is bemutatott.

Olcsóbb kütyün is extrázik az új iGO

Bár nem közvetlenül a végfelhasználóknak, hanem más gyártók számára kínálják majd, az átlagember is találkozhat a magyar Nav 'n' Go cég új navigációs szoftverével, melyet a gyártók saját igényeik alapján testre szabva, saját márkanéven kínálhatnak.

Forrás: [origo]

Az iGO Amigo elnevezésű új kiadás kifejlesztésekor elsősorban a használat egyszerűségére törekedtek, így használója nem kényszerül bonyolult beállításokat sem végezni benne. Bár az új navigációs szoftver is a korábbi iGO navigációs motorjára épül, az olcsóbb, belépőszintű PNA-kon is lehetővé teszi például a háromdimenziós épületek megjelenítését a térképen.

Izmos grafikus lapkák laptopokba

Az ATI márkát birtokló AMD és az NVidia is Hannoverben mutatta be legújabb, nagy teljesítményű grafikus kártyáit, amelyeket noteszgépekbe szánnak. Az előbbi cég az ATI Mobility Radeon HD 4830 és 4860 típusokkal rukkolt elő, amelyek komponenseit még tovább miniatürizálták, ezek a típusok ugyanis már 40 nanométeres gyártási technológiával készülnek. A gyártó közlése szerint az új lapkák olyan komoly teljesítménnyel rendelkeznek, hogy laptopon is képesek futtatni a legújabb játékokat is akár full-HD-s felbontásban, ugyanakkor akkumulátoros használat esetében takarékos módba is lehet majd kapcsolni ezeket. Az új lapkákat elsőként az Asus felsőkategóriás laptopjaiba szerelik majd be a második negyedévtől.

Forrás: [origo]

A rivális Nvidia két felsőkategóriás noteszgépes videokártyát mutatott be, a GeForce GTX 260M és 280M típusokat, emellett két vékonyabb, olcsóbb modellekbe szánt modellt is. Ez a vállalat a világ leggyorsabbjaként hirdeti a legdrágább lapkáját, amely elődjéhez képest 50 százalékos teljesítménynövekedést kínál. Árakat egyelőre egyik cég sem közölt, de az már most valószínűsíthető, hogy a csúcskategóriás grafikai megjelenítésre képes hardverrel szerelt laptopok nagyon sokba fognak kerülni.