Vágólapra másolva!
Veszteségmentes tömörítést alkalmaz, ezért a hagyományos mp3-aknál jóval szebb hangzást biztosít az új mp3HD formátum - igaz, az ilyen fájlok átlagosan négyszer több helyet is foglalnak a háttértáron.
Vágólapra másolva!

Az új formátumot az eredeti mp3 technológia kidolgozása felett is bábáskodó Thomson cég jelentette be. Hangzatos neve ellenére az mp3HD csupán azt biztosítja, hogy az ilyen formátumú fájlokat az eredeti CD-n kiadott minőségben lehessen hallgatni. Ez azért fontos, mert a hagyományos, széles körben elterjedt mp3 egy veszteséggel működő tömörítési eljárás, így ha a zeneszámokat ilyen formára alakítjuk át, az eredeti hangzásból mindenképp elvesznek részletek, bár a minőségromlás mértékét csökkenteni lehet magasabb bitráta alkalmazásával.

Nincs veszteség, de nő a fájlméret

Az mp3HD esetében a tömörítéshez veszteségmentes eljárást alkalmaznak, azaz a zenefájl hangzásának egyetlen részlete sem veszik el az átalakítás során. A Thomson közlése szerint ráadásul az új formátum elődjével is kompatibilis, így a korábban vásárolt mp3-lejátszó eszközök is képesek lesznek lejátszani az ugyancsak .mp3 kiterjesztést viselő újfajta állományokat, igaz, csak hagyományos, azaz veszteséges tömörítésű minőségben. Ez azonban nem feltétlenül probléma, hiszen ugyanaz a zeneszám például autóban vagy a buszon ülve valószínűleg így is elég jól szól, az otthoni, mp3HD-kompatibilis lejátszón pedig extra hangzását is élvezheti hallgatója.

Persze az extra minőség alkalmazása a fájlméret növekedésével jár együtt: egy átlagosnak tekinthető, mp3HD-ben lementett zeneszám négyszer annyi helyet foglal a memóriakártyán, optikai lemezen vagy épp a winchesteren, mint egy sima mp3. Ez azonban a fejlesztők szerint manapság már nem probléma, hiszen a háttértárak különböző típusainak árai folyamatosan zuhannak, és jelenleg is elég jutányosak.

Van már hasonló, és térhatású is

Természetesen nem az mp3HD az első, kimondottan jó hangzást biztosító formátum, az internetes fájlcserélőkön jelenleg is sokhelyütt lehet elérni például FLAC (Free Lossless Audio Codec, ingyenes veszteségmentes hangkodek) technológiával tömörített, ugyancsak az eredetivel megegyező hangzást tárolni képes zeneszámokat. Egy így tömörített dal nagyjából ugyanakkora helyet (egy 3-4 perces szám esetén durván 25 megabájtot) foglal el a winchesteren, mint az mp3HD. Az mp3HD.com honlapról már egy kissé fapados, parancssoros alkalmazást is le lehet tölteni ingyenesen, amellyel az új formátumúra alakíthatók a zenei CD-k, a lejátszáshoz pedig ingyenes Winamp-bővítményt kínál letöltésre a Thomson. Ugyancsak a szájton érhető el az az ingyenes alkalmazás, amellyel térhatású hangzást biztosító Mp3 Surround zenéket játszhatnak le a házimozi-hangrendszerrel rendelkező olvasók: a megoldás teszteléséhez néhány ingyenes zenét is le lehet tölteni az oldalról.

Az mp3 fájlformátum 1995-ben debütált, és a kilencvenes évek második felében gyorsan elterjedt, mivel relatíve jó minőség megtartása mellett lehetővé tette egy-egy CD-n kiadott - egyébként 650-700 megabájtos - zenei album hangzóanyagának nagyjából tizedakkora helyen való digitális raktározását. Ennek köszönhetően a zenék egyszerűen továbbíthatóvá váltak az interneten keresztül is, a világháló használói pedig nagy számban kezdék ezeket csereberélni különösen a Napster 1999-es startját követően. Bár a fájlmegosztót a lemezkiadók nyomására bezárták, az online zenecserélgetést azóta az egész zeneipart átformálta.