Részeg britek és más újdonságok a Google Mapsen

Vágólapra másolva!
Több mint húsz európai város utcanézeti képei kerültek fel tegnap a Google Mapsre, Hollandiából és Nagy-Britanniából most először. A cég kamerái London utcáin is megörökítettek egy kínos utcai jelenetet, a brit jogvédők pedig tiltakoznak a szolgáltatás ellen.
Vágólapra másolva!

Több más nagyváros mellett London, Oxford, Manchester, Amszterdam és Rotterdam utcanézeti képei kerültek fel a Google Mapsre a héten. A térképeken forgatható panorámaképeken járhatjuk be az amszterdami csatornák környékét, átmehetünk a Tower Bridge-en vagy közelről megcsodálhatjuk a Big Bent. A Google Maps hivatalos blogja csupán az összesen 25 egyesült királyságbeli és németalföldi helyszínt említi, de a szolgáltatást figyelő blogok szerint két új spanyolországi város is megjelent a Street View-ban a héten.

Kocsmai balesetet fotóztak

A Google kamerái ezúttal sem csak a kedvelt turistalátványosságokat örökítették meg: a Gizmodo kürtölte világgá, hogy az egyik londoni felvételen a panorámaképeket készítő autók egy részeg fiatalembert is lefotóztak, aki éppen a gyomra tartalmát üríti a kövezetre. Hogy a kép még bizarrabb legyen, a férfit pátyolgató társa a fején szarvasagancsokat visel, amiből a blog szerzői először arra gondoltak, karácsony táján készülhetett a kép. Az angol hétköznapokban jártas olvasók azonban felhívták rá a figyelmet, hogy valószínűleg egy legénybúcsú után zajlott le az utcán a fényes nappal megörökített jelenet.

A kelet-londoni Shoredithch High streeten készült fotót időközben levették a Street Viewból az adminsztrátorok, de elképzelhető, hogy nem ez lesz az utolsó olyan részlet, amely hasonló kínos eseményt örökít meg. Spanyolországban, de korábban az Egyesült Államokban is felkerültek a térképekre olyan képek, amelyeken hiányos öltözetű, vagy éppen a dolgukat végző embereket lehetett látni.

Nem elég hatékony az automatikus cenzúra

A képek tanúsága szerint a Street View-ra felkerülő fotókat a Google-nál nem nézik át alaposan, a képeket - ha valaki hasonló helyzetbe kerül - kérésre távolítják el. A panorámaképek alján látható egy Report a concern feliratú link, ezzel lehet a nem kívánatos képet jelenteni, és a londoni fotók közül már nem a kocsmai jelenetet megörökítő fotó az egyetlen, amelyik eltűnt. Az internetes vállalat csupán egy automatizált szoftverrel homályosítja el a fotókon látható arcokat és az autók rendszámtábláit, de ezt az újítást is csak a jogvédők tiltakozása nyomán vezették be. A cég ellen az USA-ban per is indult (egyébként sikertelenül), mivel több helyen magánterületre is betévedt a panorámaképeket készítő autó.

Forrás: [origo]
A Big Ben, ahogy a Street View látja

Az Egyesült Királyságban már előre sokan kritizálták a Google új szolgáltatását, amikor feltűntek az ország útjain fotókat készítő járművek. A cég a London Times szerint engedélyt kért az illetékes minisztériumtól a szolgáltatás bevezetésére, de a személyiségi jogi aktivisták nem hagyták annyiban a dolgot. Az egyik parlamenti képviselő a törvényhozásban is szeretné napirendre tűzni a kérdést, mivel szerinte a kormány "elvetette a sulykot" az elhamarkodva kiadott engedéllyel. Tom Brake álláspontja szerint a Google és a hozzá hasonló nagyvállalatok a személyiségi jogokat komolyan veszélyeztető technológiákat vezetnek be anélkül, hogy a törvényhozóknak lenne idejük felmérni ezek következményeit.

Az internetes vállalatnak fotózó autók több mint 35 ezer kilométert tettek meg a szigetországban a Times szerint, és a panorámaképek elkészítése jóval tovább tartott mint tervezték, mivel az elmúlt hónapok időjárási viszonyaival (a rendszeres havazással és esővel) nem tudtak megbirkózni a csúcstechnológiájú, panorámafelvételeket rögzítő kamerák. A szolgáltatás bevezetésével való késlekedést sokan a jogvédők tiltakozásának tudták be, de úgy tűnik, ez már csak utólag lehet hatással a Street View működésére.

A felhasználók képeit is használják

A cég újabban nem csak saját felvételeit adja hozzá az utcanézeti képekhez: a távoli helyek virtuális bejárását lehetővé tévő szolgáltatásba a felhasználók által nagyjából azonos perspektívából készített képeket is hozzátették. Ahol ezek a felvételek elérhetők a Street Viewban, ott a panorámakép jobb fölső sarkában villan fel egy User Photos felirat egy kis előnézeti képpel, erre kattintva nyithatók meg a térképeken az internetezők által geotaggelve (GPS-koordinátákkal kiegészítve) feltöltött fotók. A szolgáltatás érdekessége, hogy a képeknek nem csak a készítési helye, de az általuk mutatott látkép is nagyjából megegyezik a Street View panorámaképeivel.

Forrás: [origo]
A Big Ben egy felhasználói képen

A megoldás érdekessége, hogy erre vonatkozó információkat a fényképezőgép nem rögzíti, így a megfelelő perspektívából ellőtt képeket a Google-nak magának kell kikeresnie. A pontos technológia nem ismert, de cég valószínűleg a megfelelő koordinátán készített felvételeket egy képelemző szoftverrel összeveti saját fotóival, és ennek alapján ajánlja az adott nézetben a feltöltött képeket. Hasonló technológiát a Microsoft kutatói is kidolgoztak már Photosynth néven, ezt azonban nem kötötték össze térképes szolgáltatással: a redmondi szoftvercég megoldása az egy helyen készített, és fotómegosztókon közzé tett képekből készít térben mozgatható panorámaképet.