Vágólapra másolva!
Kevéssé meglepő módon a részben a Nokia által fejlesztett LTE-technológiát tartja a finn gyártó a jövő meghatározó mobilinternet-megoldásának.
Vágólapra másolva!

A finn gyártó hivatalos bejelentése alapján, a Nokia-telefonokban a jövőben az LTE lesz az egyeduralkodó mobilinternet-technológia - válaszolta James Harper, a gyártó marketing technológia menedzsere, egy grapevine-i (Texas, Egyesült Államok) telekommunikációs rendezvényen, arra a kérdésre, hogy a jövőben milyen jellegű mobiltelefonok fognak napvilágot látni. Harper hozzátette, hogy alapvetően nagymennyiségű adatforgalom lebonyolítására alkalmas készülékeket dobnak majd a piacra, ezzel is erősítve a gyártó meghatározó szerepét a mobilinternetben.

Harper nem volt hajlandó megválaszolni azt a kérdést, hogy mely szolgáltatók fognak megjelenni WiMAX-képes Nokia eszközökkel, illetve hogy pontosan mikor. A szakértő szerint ugyanis a WiMAX árral szembeni harcot folytat a HSDPA után megüresedő technológiai pozícióért, miközben a Nokia szerint éppen az LTE lesz a befutó megoldás. Harper szerint, az hogy visszafelé kompatibilis az LTE a jelenleg használt harmadik generációs hálózatokkal már önmagában óriási előnyt jelent a WiMAX-hoz képest.

A Nokia menedzsere tovább hozzátette, hogy a WiMAX egyes szűk piaci szegmensekben sikeres lehet, de ezek olyan marginális igények, amelyek nem veszélyeztetik az LTE elterjedését. Az Egyesült Államokban a Clearwire és a Sprint által favorizált WiMAX-hálózatok a tavaly elnyert licencek alapján már fejlesztés alatt állnak, csak éppen nincs hozzá elegendő eszköz, hogy az előfizetők ki is tudják használni a vezeték nélküli megoldásban rejlő lehetőségeket.